Menü Bezárás

Könyv: Halálközeli beszélgetések az életről

SZIGETI KATA: HALÁLKÖZELI BESZÉLGETÉSEK AZ ÉLETRŐL

Megjelent Szigeti Kata: Halálközeli beszélgetések az életről című könyve. Egy tabutémáról kicsit másképp: öt nő hivatása és megélése nyomán.

“Miként járulhat hozzá életünk kiteljesedéséhez az, ha az egyik legnagyobb taburól, a halálról kezdünk beszélgetni? Mi módon növelheti tudatosságunkat, ha el merünk gondolkodni saját halandóságunkon? És hogyan csökkentheti mindez a haláltól, gyásztól való félelmünket? Többek között ezeket a kérdéseket fejtegeti a könyv, mely öt olyan nőt szólaltat meg, akik hivatásukból adódóan akár nap mint nap találkoznak a mulandósággal. Közös bennük az is, hogy mindegyikük életében volt olyan időszak, amikor a halál váratlanul feszült rá békés mindennapjaikra, akár tragikus gyermekvesztés formájában, akár a saját halálukkal való szembenézés kapcsán.

Dr. Hauberl Emőke, Csikós Dóra, Bálint Csilla, Vincze Kinga és Bajzáth Mária tapasztalatai arra is rávilágítanak, hogy mindannyiunkban ott szunnyad a képesség, hogy a mulandóság elfogadását idővel a teljesebb élet kialakításának lehetőségeként éljük meg, legyen ez bármennyire is gyötrelmesnek és lehetetlennek tűnő feladat. Ez a könyv a szerző önismereti útjának részeként, egy álomnak köszönhetően született meg, és mindazokhoz szól, akik lelki fejlődésük ösvényét járják, és készek megvizsgálni önmaguk viszonyulását életük végességének tükrében is.

Szigeti Kata Halálközeli beszélgetések az életről könyv

A Halálközeli beszélgetések az életről c. könyvről bővebben, a szerzőtől:

„Dr. Hauberl Emőke természetgyógyász-kineziológus a halál háromféle arcát is megtapasztalta – vele többek között erről, no meg arról is beszélgetek, hogy mennyire fontos megértenünk, hogy a Földön töltött időnk rövid, és éppen ezért sem mindegy, hogy mikor tesszük meg az első lépéseket ahhoz, hogy végre elkezdjük a saját életünket élni.
Csikós Dóra az Életvégi Tervezés Alapítvány megálmodója arról is mesél, hogy kollégáival miért kezdett el azon dolgozni, hogy egyre többen gondolkodhassanak tudatosan az élet végéről, és ezáltal a saját életükről, annak értékeiről. A halálesetek az ő magánéletében is mély nyomokat hagytak, de elhivatottsága és tapasztalásai mindannyiunknak segítenek átgondolni azt, hogy mi fontos az életünkben és mi nem.
Bálint Csilla – korábban gyásztanácsadó – többek között abba avat be minket, hogy miképp alakult át és nyert értelmet mára az a lelki fájdalom, amit egyetlen, akkor tizenéves gyermekének egyik pillanatról a másikra történő elveszítése okozott. És hogy az út, amit azóta is jár, hogyan segítheti nemcsak mások veszteség-fájdalmának enyhítését, hanem mindannyiunk mulandó életének teljesebbé tételét.
Vincze Kinga – korábban népszerű rádiós-televíziós műsorvezető, jelenleg – gyászszertartás-vezetővel arról is beszélgetünk, hogy miképp vezérelte őt a sors ehhez a hivatáshoz egy tragikus haláleset kapcsán, amit édesanyaként kellett átélnie. Arról is mesél, hogy mindezek ellenére ma már hogyan képes búcsúbeszédeivel békét teremteni a gyászolók szívében. Meglátásai mindannyiunkat segítenek kizökkenteni a hétköznapok mókuskerekéből, és kapcsolatainknak az igazán fontos oldalára fókuszálni.Szigeti Kata Halálközeli beszélgetések az életről könyv
Bajzáth Mária mesepedagógus pedig azokat a kincseket osztja meg velünk az élet – halál körforgásáról és a mulandóságról, amelyeket nemcsak a népmesék rejtenek, hanem amiket a régi kor emberei is évtizedeken át hordoztak a szívükben. Mária többek között abba is beavat minket, hogy gyermekként hogyan találkozott először a halállal, és hogy felnőttként, hivatásának köszönhetően hogyan élte meg a mesének azt a különleges, támogató és békét teremtő erejét, amikor legelőször mesélt haldoklónak, segítve őt az átkelés pillanatában.
A könyv utószavából pedig kiderül, hogy magam milyen spirituális kincsekre leltem az elmúlt időszakban a mulandóságról, a szívünk erejéről, vagy arról a legnehezebb emberi feladatról, miszerint akikhez kötődünk, azoktól egyszer el kell majd válnunk. Megosztom azt is, hogy miképp segítettek az élet “véletlen” történései abban, hogy ezekre a gondolatokra ráleljek.”

További ismertető, teljes előszó és a könyv megrendelése itt:

Továbbiak:

2 Comments

 1. Rita

  Kedves Kata!
  Nagyon örültem, mikor Emőkétől megkaptam könyvedet, hiszen gyermekem, anyám elvesztése után kerültem kapcsolatba írásoddal.
  Jó látni hogy a halál mindenkit másképp érint meg. A lehetetlennek tűnő feladat, hogy feldolgozzuk ezt az érzést kinek könnyebben ,kinek nehezebben megy, de a segítő kezek, gondolatok, társak ,szakértők elengedhetetlenek.Nagyon jó, hogy vannak olyan emberek, akik a hagyományokon keresztül , olyan tudást hordoznak,hogy segítse az esetleg tapasztalatlan, magányos, kétségbeesett hozzátartozókat a szeretett rokon, barát elengedésében.
  Sajnos a „tabu” téma nem segíti az embereket, hogy fel tudják dolgozni ezeket az életvégi eseményeket. Elveszett belőlünk a bátorság, hogy szembenézzünk a tényekkel.
  Köszönöm neked és a könyvben megnyilatkozó szakembereknek, hogy felnyitották a szemem, hogy az elmúlást „másképp” is át lehet élni és megélni.
  A megható és emberközeli történetek mélyen érintettek.
  Nagyon köszönöm.

  • Kata

   Kedves Rita, hálásan köszönöm a véleményedet és örülök, örülünk, hogy a könyv mondanivalója megérintett. Remélem még sokáig tudsz táplálkozni a benne leírtakból :-))

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .