Menü Bezárás

A pártalálás lélektani receptje 2.

A pártalálás lélektani receptje

A pártalálás az ember életében mindig is kulcsfontosságú esemény volt. Mindannyian arra vágyunk, hogy a párkapcsolatunkban kiteljesedhessünk. Előző cikk folytatása következik.

A közfelfogás szerint a pártaláláshoz bőven elég a külcsín, a trendi megjelenés, a menőség, és máris ölünkbe hull a legvagányabb szépségkirálynő vagy a sármos, gazdag pasi. Csakhogy sokszor egyvalamiről elfeledkezünk: a belsőről, a tudatosságról és a bennünk rejlő értékekről. Merthogy sokkal inkább ezeknek van szerepe a pártalálásban, mint a külcsínnek. (Előző rész itt)

A pártalálás lélektani hozzávalói 2.

Bizonyára Te is ismersz olyanokat, akik ösztönösen jól működtetik a legfontosabb párkapcsolati és pártalálási lélektani mintázatokat, és vannak olyanok is, akik folyamatosan kérdéseket tesznek fel, hogy hol rontották el, mit kéne máshogy tenniük. Az utóbbi csoportba tartozóknak sem kell elkeseredniük, mert ha olyan lelki mintázattal nőttek bele a felnőttkorba, amely egyelőre nem támogatja a kiegyensúlyozott párkapcsolódásukat, akkor is lehet ezen változtatni. A kulcs a tudatosság és az önismeret csiszolása, a mélyebb rétegek megszólítása önmagunkban.

1) Nem árt tudatosítani magunkban, hogy a párkapcsolatoknak is vannak ciklusai, vagyis fázisai, amelyek mindegyike mást hoz elő a két félből. A legelső fázis kicsit sarkítva a rózsaszín ködé, míg az utolsó az újra egymásra találásé. Köztük pedig számtalan lelki hullámvasút húzódik meg, amelyeket ha kevésbé tudatosan irányítanak a felek, akkor arra rá is mehet a kapcsolatuk.

2) Fontos, hogy az előző jelentőségteljes párkapcsolatból lelkileg valóban kiszálljunk, és ne maradjanak bennünk tüskék. Ennek módja a lelki sérelmek szakszerű feldolgozása és feloldása, és nem pedig a másik élethosszig tartó pocskondiázása. Amíg nem tudjuk elengedni a sérelmeket, addig láthatatlanul is energiát fordítunk rá, amit fordíthatnánk akár az új párkapcsolatunk boldoggá tételére.

3) Bár nem tűnik jelentőségteljesnek, de a párkapcsolat kialakításakor érdemes meghatározni a saját helyünket a családi rendszeren belül. Ha eddig a szüleink ügyes-bajos dolgait intéztük, mert úgyis ráértünk, vagy mert így szocializálódtunk, akkor érdemes tudatosítani, hogy az új párkapcsolat megszületésével érdemes újra pozicionálni a saját és párkapcsolatuk helyét. Hiszen ha egyszerre több helyre akarunk „besegíteni”, nagymamának, szülőknek, gyerekeinknek, akkor arra könnyen rámehet nemcsak a párkapcsolatunk hanem az egészségünk is.

4) Ha rendre kudarcba fulladnak és játszmákkal tűzdeltek a párkapcsolataink, akkor érdemes elgondolkodni azon, hogy gyógyítsuk anyasebeinket és a bennünk élő gyermeki én részt. Ha ezek sérültek bennünk, akkor könnyen negatívan befolyásolják a párkapcsolatot, és gátolják a kiteljesedést.

5) Érdemes tudatosítani azt is, hogy a párkapcsolaton belüli és azon kívüli játszmák aláássák a kölcsönös bizalmat. Ha mi magunk vagyok hajlamosak játszmázásra, akkor ennek megszüntetésére első lépés az őszinte beismerés, majd önmagunkban végzett belső önismereti munka.

6) Ha felnőtt gondolkodású, elköteleződésre hajlamos társra vágysz, akkor kezdj el te magad is ennek megfelelően viselkedni. Például ha eddig – társ híján – minden hétvégén az anyukádnál ebédeltél (mert így kényelmesebb, és amúgy is rá lehet fogni a találkozásra), akkor kezdj el időnként kilépni a kényelmi zónádból: főzz magadra két, három fogásos menüt úgy, mintha a leendő párod is veled lenne, és ízlelgesd, hogy milyen érzés önállóan gondoskodni önmagadról.

Ha sokkal tudatosabban állnánk a párkapcsolatunkhoz, akkor jó eséllyel alakíthatnánk ki harmonikus és boldog párkapcsolatot társunkkal. Ebben segít ez a párkapcsolati tréning is.

 

Továbbiak:

2 Comments

  1. porvay zsuzsa

    Nagyon tetszenek bármely témában a gondolataid.Én jó házasságban élek,de örömmel és szívesen olvasgatom ezeket az okos tanácsokat.Pedagógus vagyok és a tanításomban/biológia/is remekül tudom hasznosítani.Köszönöm,továbbra is lelkes olvasód vagyok.

    Üdv.:Zsuzsa

    • Szigeti Kata

      Kedves Zsuzsa, nagyon köszönöm az elismerő szavaidat, és kívánok tartalmas mindennapokat Neked! 🙂 Kata

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .