Menü Bezárás

Családfelállítás

családfelállítás

Mi az a családfelállítás és mik az ehhez kapcsolódó törvények? A családfelállítás törvényeit Bert Hellinger a szeretet rendjeiként nevezte el.

A családfelállítás módszere szerint a családi rendszerbe sokkal többen tartoznak bele, mint azt gondolnánk, pl. kötés fűz felmenőink házassága előtti fontos társkapcsolatok tagjaihoz is, akkor is, ha nem tudunk róluk. Ők is a családi klánhoz tartoznak, hiszen az ő “kilépésük” tette lehetővé azt, hogy felmenőink számunkra adják tovább az életet. Az ő távozásuk (pl. halálozás, szakítás) árán születhettünk meg mi, és léphettünk be a családi klánba. Ezek a kötődések gyakran láthatatlanul befolyásolják életünket.

A családfelállítás törvényei

A családfelállítás törvényei azok a családi lélekben uralkodó törvények, “szabályszerűségek”, amelyeket Bert Hellinger a szeretet rendjeinek nevezett el. Sérülésük hat az egyén sorsára: felborul a családi egyensúly, konfliktusok és viszályok jelennek meg a kapcsolatokban. Lássuk, hogy mi biztosítja a szeretet rendjeit:

Az odatartozás joga

A családfelállítás módszere szerint a család (klán) minden tagjának egyenlő joga van ahhoz, hogy a családhoz tartozónak ismerjék el. Vonatkozik ez arra a családtagra is, akit valóságosan is kitagadtak, vagy akinek az elveszítése annyira fáj (pl. korán meghalt gyermek), hogy nem beszélnek róla többé a családban, inkább el akarják felejteni, hogy valaha is létezett. Az odatartozás jogát tagadjuk meg a betegség miatt tabuként kezelt családtagoktól vagy attól, akinek a sorsát máshogy akarjuk beállítani, mint ahogyan az valójában történt.

A hely törvénye a családfelállítás szemszögéből

Mindenkinek megvan a maga helye a családi rendszerben, amit a családba történő érkezési sorrend mutat meg – mondja a családfelállítás. A szülők a “Nagyok”, hiszen ők érkeztek előbb a rendszerbe, és a gyerekeik a “Kicsik”. Ha ez a rend felborul (pl. gyerekként beleszólok a szüleim dolgába, rendszeresen tanácsot  adok, stb.), akkor a gyermek nem tudja a saját életét élni, két fokot is fellép a generációs létrán a szüleinek a szülei helyére. A családterápia és a pszichológia parentifikációnak nevezi ezt a jelenséget. Fontos az egy létrafokon állók helye is: a testvérek közti érkezési sorrend elismerése.

Az adás és elfogadás

áramlásának iránya különösen fontos: a nagyobb a tőle nagyobbtól kapja az életet, aki továbbadja a kisebbnek, és a legkisebb pedig elfogad. Visszafelé nem tud áramlani az élet, csak a nagyobbtól a kisebb felé. Azt, amit a legkisebb elfogadott, a saját gyerekének adja tovább. Testvérek sorában is a nagyobb ad, a kisebb elfogad. Párkapcsolatokban a korábbi társ a kilépésével ad helyet az új társnak. A családfelállítás törvényei szempontjából tehát ezek is fontosak.

Az adok-kapok egyensúlya a családfelállításban

Aki kap, az adós lesz. Az egyensúly akkor marad fenn, ha az adós többet ad vissza, negatív helyzetben kevesebb rosszat. Ha az egyensúly felborul, akkor a kapcsolat is felbomlik. Értendő ez egyenrangú kapcsolatokra: párkapcsolatra, munkahelyi, baráti kapcsolatokra.

Kiegyenlítődés törvénye a családfelállítás szerint

A családi rendszer lelkiismerete a családfelállítás szerint kiegyenlítődésre törekszik: ha a családban egy korábban született taggal valami sorscsapás történik (megsérül a rend), akkor egy később született családtag ugyanúgy kezd el élni, viselkedni, mint az, akivel a rossz dolgok megtörténtek (pl. kiközösítették, meghalt a szerelme, gyereke vagy elhagyták). A lelkében olyan tudattalan fogadalmat tesz a szeretet nevében, amivel azt mondja pl. a nagyszüleinek, hogy “majd én viszem helyetted a nehéz sorsot”, “majd én követlek a betegségbe”, stb. Bert Hellinger mondta a 2010-es konferenciáján, hogy a gyermeki szeretet abban csúcsosodik ki, amikor lelkében azt mondja a sorsától szenvedő apjának vagy anyjának, hogy “majd én szenvedek helyetted”. Ilyenkor a fogadalomtevő természetesen nem segíthet a nehéz sorsú családtagnak, miközben a saját sorsa helyett más életét éli. Az ilyen fogadalmak feloldását teszi lehetővé a családállítás módszere is.

A csoportos és egyéni családállításról itt lehet olvasni.

Továbbiak:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .