Menü Bezárás

Családállítás tévhitek

családállítás tévhitek

Családállítás tévhitek feltehetően mindig is lesznek, mint ahogyan számos más technikával kapcsolatban is vannak. Mivel a családállítás viszonylag fiatal módszer, ezért is alakultak ki vele kapcsolatban tévhitek. Most ezekből álljon itt egy csokorra való.

Családállítás tévhitek 1: komolytalan módszer

A módszer elsősorban a családterápiához köthető, de nem családterápiás módszer. Bert Hellinger, akihez a módszer neve fűződik, a családterápiás kezeléseihez alkalmazta kiegészítő tevékenységként. Ma ahhoz, hogy valakiből családállító tanácsadó váljon, nem kell 5-10 évet tanulnia a módszerről. Vannak már néhány hétvégés kurzusok is, ami nem biztos, hogy alapos tudást fog adni a tanuló kezébe.

Minimum elvárás (kellene hogy legyen), hogy a családállítást végzőnek legyenek lélektani ismeretei, tapasztalatai, beleértve önmagát és önismeretét is, és minimum néhány éves képzés alatt sajátítsa el a módszert. Sajnos ma még sok családállító nem felel meg ennek a kritériumnak, ezért sokan csalódnak a módszerben, és kikiáltják komolytalannak azt. Emellett sokan misztifikálják is a családállítást, valamint nagyon sok a „mondvacsinált” családállító, és emiatt sem tartják sokan hiteles módszernek. Ám hogy mennyire komolyan lehet venni a családállítást, arról árulkodik például a Német Rendszerállítók Társasága (DGFS).

Családállítás tévhitek 2: egy alkalom megoldja az egész életem!

Igen, a kezdet kezdetén valóban úgy tűnt, hogy megtalálták a tuti biztos módszert, amivel az ember az egész életét gyakorlatilag egy családállítás alatt képes rendbe rakni. Ez a téves információ azért terjedhetett el, mert a módszer az emberi élet azon területét teszi helyre, ahonnan a legtöbb boldogságunk és szenvedésünk származik: a származási családban. És amikor egy olyan területet gyógyítunk, ami szinte minden negatív és pozitív beidegződésünk, tudatalatti programunk, jó és rossz hitrendszerünk, nézőpontunk gyökere, akkor törvényszerű, hogy hatalmas előrelépésként éljük meg a családállítást. Csakhogy ez így nem igaz. Mert sokszor előfordulhat visszarendeződés a „régi” mintákba, főleg akkor, ha az illető nem hajlandó további lépéseket tenni önismerete fejlesztésében.
Helyesen akkor állunk a családállításhoz, ha nem mindenható – csoda módszerként kezeljük, sem nem terápiaként, hanem az önismereti út egy hatékony és kiegészítő módjának.

Családállítás tévhitek 3: családállítást bárki végezhet

Éppen úgy, ahogyan bárki lehet űrhajós, vagy szakács, vagy bárki elindulhat egy világkörüli útra. Mindegyikhez kell több-kevesebb felkészülés, idő, tanulás. Így valóban igaz, hogy családállító tanácsadó bárkiből válhat, azonban nem mindegy, hogy mi lesz a végeredmény, nem mindegy, hogy mennyire hatékonyan és pontosan képes segíteni a problémahozónak. Ugyanis minden családállító más-más mértékig képes segíteni a kliensének. Hogy milyen mélységig, azt nagyban meghatározzák az ezzel kapcsolatos tanulmányai, tapasztalatai. Többek között szükség van a családállító részéről egy jó nagy adag önismeretre, ismernie kell a lélek működését, a családállítás törvényeit, érdemes tanulnia ezt a módszert. Ki kell igazodnia a csoportban zajló családállítási dinamikákban, és az sem árt, ha önmagán is folyamatosan munkálkodik. A legjobb az, ha a családállító képezte magát valamelyik erre hivatott oktatási intézményben, és nem pedig 1-2 könyv alapján vág bele a családállítás vezetésébe.

Családállítás tévhitek 4: a családállítónak dolga, hogy kiderítse a családi titkokat

A családállítónak nem dolga, hogy ha az állítási folyamat során valamilyen családi “titok” bukkan fel, akkor azt detektív vagy misztikus látó módjára kiderítse és kihirdesse a végeredményt a csoport előtt. Ha a kliens nem tud semmit a felbukkanó dologról, akkor azt ismeretlen, de meghatározó elemként kezeljük az állításban, és ennek tudatában, függvényében halad tovább az oldás.

Családállítás tévhitek 5: a családállító meg tudja állapítani,

hogy mi történt pontosan az eltűnt nagyapámmal…

Ha a problémahozó nem tudja, akkor ennek kiderítése szintén nem a családállító dolga. Sejtései és érzékelései lehetnek a csoportvezetőnek – mint mindenkinek – , de a családállítás lényege nem az, hogy az őseink lépéseit rekonstruáljuk. A családállítás a családi felmenőkkel és dinamikákkal dolgozik ugyan, de csakis arról szól, aki állítani érkezett.

Továbbiak:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .