Menü Bezárás

A menstruációs görcs lelki okai – miért kell fájnia?

menstruációs görcs lelki okai

A menstruációs görcs lelki okairól már régen szerettem volna írni. Előre bocsátom, hogy nem vagyok orvos, sem a téma szakértője, de van ezzel kapcsolatban olyan mondandóm, ami talán neked is segíthet, ha a menstruációs görcs lelki okait kutatva szeretnél megoldást találni a problémádra.

Azon szerencsések közé tartozom, akik nem találkoztak a menstruációs fájdalommal, egészen kb. 33 éves korukig. Akkor viszont valami megváltozott, és havonta kapkodtam be a reklámokban agyonhirdetett és megoldást ígérő fájdalomcsillapító bogyókat. Ez ment jó pár évig, míg úgy nem döntöttem, hogy ha már megtapasztaltam, hogy a testem képes a havi ciklust fájdalom nélkül megélni, akkor most is képesnek kell lennie rá. Elkezdődött tehát az önmagamban való kutatás, a lelki okok felderítése, hogy mitől görcsös a menstruáció(m). Azzal a céllal, hogy feloldjam az ide vonatkozó blokkokat.

Menstruációs görcs lelki okai az orvostudomány szerint

Az egyik szakmai honlapon kétféle okot említenek: elsődleges és másodlagos zavart. Az elsődlegeshez – aminek a pontos okát nem ismerik – sorolják a pszichés – lelki tényezőket, úgymint: “családi minta – az édesanya is nehezen élte meg menstruációját; alacsony fájdalomküszöb; félelem a szexualitástól, a terhességtől és az anyaságtól; félelem a fájdalomtól; vagy versenysportolóknál félelem a teljesítmény csökkenésétől; menopauza előtt pedig „kapuzárás előtti pánik”, míg abortusz után: bűntudat.” A teljes írást elolvashatod a webbeteg.hu-n.

Menstruációs görcs lelki okai 5 pontban

És akkor jöjjenek a saját felismeréseim, gondolataim, amelyeket most összeszedtem egy csokorba:

Menstruációs görcs lelki oka 1. – A női lét fájdalmának generációs öröklődése

Anyáink, nagyanyáink, dédanyáink és az ő anyjuk női mivoltukban való sérülése, a szülés élet-halál kérdésköre, olykor tragédiája, a férfiak részéről elszenvedett erőszak(ok) évszázadokon át égették bele és égeti ma is a görcsöt a női sejtemlékezetbe. Erre természetes reakció az anyaméh fájdalma, görcse, feszültsége, jelezvén, hogy valami a női lélekben generációk óta nem jól működik, valami nem tud kisimulni és felragyogni a női teremtő erőben.

Éppen ezért érdemes kis szertartás keretében – akár többször is – gyertyát gyújtani női felmenőink tiszteletére, fájdalmának elismerésére, és kérni áldásukat arra, ha nekünk nem kell megélnünk a görcsöket, elszenvednünk azokat a dolgokat, amelyekben nekik volt részük.

Menstruációs görcs lelki oka 2. – Nem a helyén kezelt női teremtőerő

Az emberi teremtésnek, vagyis annak, amikor a láthatatlanból megnyilvánul valami a fizikai világban, véleményem szerint a legmagasztosabb és legmagasabb emberi fokozata az ember születése. Ennek “eszköze”, generátora pedig nem más, mint a életet adó anyaméh. Amikor egy nő menstruál, akkor az annak is a jele, hogy most éppen nem indult be ez a teremtő folyamat, ám a lehetősége mégis megvolt, és a következő hónapban is meglesz. Talán ha jobban tisztelnék a nők ezt a bennük lakozó teremtő erőt, teremtő képességüket, és nem pedig nyűgként tekintenének rá, akkor csökkenne a vérzéssel járó fájdalom is.

Menstruációs görcs lelki oka 3. – A havi ciklikusság tiszteletének hiánya, vagyis az önszeretet hiánya

Minden egyes ciklusban a méh felkészül az élet megteremtésére, vagyis a megtermékenyített petesejt befogadására, és ha ez nem történik meg, akkor elengedi az életet adó sejtet. A nők többsége pedig minden egyes ciklusban ezt betegségnek, nyűgnek, hátán púpként éli meg, és persze hogy így, hiszen fáj. Innen pedig egyenesen vezet az út oda, hogy nőként nem szeretjük önmagunk teremtőerejét, a méhünket, és a vele járó macerát. Női mivoltunk eme részét kitagadjuk. Pedig ha megfordítanánk a folyamatot, vagyis hogy a ciklikussággal együtt távozó vérzés lehetne akár saját teremtőerőnk legmagasztosabb jelképe is, és elkezdenénk szeretni magunkban ezt a részt, akkor az meglátásom szerint oktávokat javítana a görcsök enyhítésén.

Menstruációs görcs lelki oka 4. – A Hold lányai, asszonyai vagyunk

Megfigyelések szerint – bár tudományosan nem bizonyított – a Hold ciklikussága befolyásolja egyes nők teremtő kelyhének működését. Talán neked is vannak tapasztalataid e téren. Akárhogyan is legyen, a nő létezése és működése a legszorosabb kapcsolatban áll a természettel, az anyatermészettel, ha úgy vesszük, akkor a világegyetemmel és az univerzummal. Ha beengedjük ezt az érzést, az képes felülírni minden sejtemlékezetbe lerakódott fájdalmat és görcsöt.

Menstruációs görcs lelki oka 5. – Serdülőkori rituálé elmaradása

A rituálék fontosságáról itt és itt is írtam. Egy lány akkor válik biológiai értelemben nővé, amikor először menstruál. Ez az első menstruáció legalább annyira ünneplésre méltó tény kellene hogy legyen, mint egy esküvő vagy egy keresztelő, hiszen ez esetben is életciklus váltás történik. És ezt követően is minden egyes alkalom egy kis ünnep, emlékeztet arra, hogy nőként birtoklunk egy csodálatos képességet, és minden egyes alkalom újrakapcsolódás a természettel, a láthatatlan világgal, a teremtéssel, az élet eszenciájával. Ezért ha serdülő lányod van, akkor anyaként érdemes a lányoddal megünnepelni az első menstruációját. Ha pedig nálad maradt el ez a fontos esemény, akkor még utólag is bepótolhatod, ha egy ideig minden alkalommal kis rituálét végzel az alkalom tiszteletére.

Menstruációs görcs ellen – ahogy én csináltam

-Gyertyagyújtás és imagináció (többször) a női felmenők tiszteletére, női mivoltjukban való sérülésük elismerésére
-Az első “görcsös” napon lelassulás, tevékenységek félretétele, pihenés, ágyra kucorodás egy forró teával, és szeretethullámok küldése a méhnek
-Kis oltár készítése egy erre alkalmas tálkában, benne egy gyertyával, amit minden alkalomkor meggyújtottam, tisztelegve a női teremtő erő előtt

Fizikai segítségek még: akupunktúra, az aviva torna idevágó gyakorlatai, állapotfelmérés (pl. biorezonanciás), vitamin(ok) szedése.

Eredmény: 2-3 ciklus alatt elhagytam a reklámokból jól ismert, “valódi megoldást” ígérő bogyók szedését.

Kata

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .