Menü Bezárás

Családállítás, hellinger, melyik helyes?

családállítás hellinger

Családállítás, hellinger terápia? Melyik helyes? Mindkét kifejezés, a családállítás és a hellinger terápia is közismert fogalom. Az egész módszer Bert Hellinger nevéhez fűződik. 

Ma mindkét kifejezés alatt ugyanazt értik, a Bert Hellinger nevével fémjelzett módszerről van szó, ami egy nagyon hatékony segítő eszköz, ha szakavatott családállító (hellinger terapeuta) végzi.

Hellinger

A módszert Hellinger a csoportdinamika, a primérterápia, a tranzakció-analízis és különböző hipnoterápiás eljárások tanulmányozása után alakította ki, de nagy szerepe volt még a családterápiának, pszichodrámának, NLP-nek, gestalt pszichológiának, pszichoterápiának is. A családterápiában kiegészítő segítségként használta. A módszer ma sem számít terápiának, és nem mindent megoldó csodaszer, de előfordulhat terápiás hatása is.

Családállítás

A családállítás a német “aufstellung”, magyarul felállítás kifejezésből származik. Ennek az az oka, hogy a családállítói munka során a térben megjelennek, vagyis “felállnak” a családi rendszer elemei,  a családtagok képviselői. A családi rendszer tagjait a csoportban résztvevők jelenítik meg (képviselik). Vagyis a családállítás nem összekeverendő a “családfa állítással” vagy családfa kutatással, mert előbbi nincs, utóbbi pedig mást jelent.

A családterápiában a mai napig használják az úgynevezett családszobor technikát, aminek a lényege az, hogy a kliens családtagjait szoborcsoport szerűen jelenítik meg mások közreműködésével, és megfigyelik a térbeli elrendezést, a testtartásokat, fókusz irányokat.

JELENTKEZÉS egyéni belső gyermek és családállítás foglalkozásokra itt!

 

Továbbiak:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .