Menü Bezárás

Bántalmazó kapcsolat – a kiút lehetőségei

Bántalmazó kapcsolat

A bántalmazó kapcsolat tagja megalázva, becsapva, testileg – lelkileg kihasználva érzi magát a párkapcsolatában. Mi lehet a kiút a bántalmazó kapcsolatból?

Bántalmazó kapcsolatban

Még fiatalon, a saját hajamnál fogva húztam ki magam egy bántalmazó kapcsolatból. Pszichológust kerestem fel, párkapcsolati önsegítő könyveket olvastam, de eleinte nem azért, hogy felbontsam a kapcsolatot, hanem azért, hogy lehetőségem legyen jobban „csinálni”. Majd amikor felismertem a kapcsolat bántalmazó formuláját, egy családállítás adta meg a végső lökést, és tudatosította bennem, hogy nem szabad tovább várni. Az elköltözést titokban kellett szervezni, csak így lehetett elkerülni a további agresszivitást.

A segítségkérés formái

Amikor valaki olyan élethelyzetben van nap mint nap, amiben folyamatos megaláztatás és lelki terror éri, akkor joga van bármikor változtatni a helyzetén anélkül, hogy a bántalmazónak vagy másnak magyarázkodnia kéne. A titokban történő előkészületek pedig teljesen természetesek akkor, amikor a bántalmazó agresszív, és kiszámíthatatlan. A bántalmazó kapcsolatban valóban úgy van, ahogyan az mindenhol olvasható: a másik fél nem fogja abbahagyni. Lehet, hogy megígéri, hogy többet nem fordul elő, de aztán előfordul. Nem érdemes arra várni, hogy megváltozzon. A várakozás alatt peregnek a napok, hetek, évek, és ezekből minden egyes nappal egyre kevesebb lesz, és sohasem több. Az alábbiakban néhány – szerintem fontos – lépést foglalok össze, ami a sikeres kiszálláshoz szükséges.

Egyetlen kiút a helyes: az elválás

Akkor is, ha eleinte szégyenérzettel társul a felismerés, hogy hova is jutottunk, vagy hogy mit fognak szólni az emberek, ismerősök, szomszédok. De inkább ezen csodálkozzanak, mint azon, hogy újra belehalt valaki a családi erőszakba.

Az elváláshoz, a változtatáshoz mindig érdemes segítséget keresni. Elkerülve az agresszió folytatódását, teljesen rendben van, ha valaki nem hozza a bántalmazó tudomására, hogy mire készül, és nem osztja meg mással sem az információt, csak a segítőivel.

PSZICHOLÓGUS

Fel lehet keresni egy segítő szakembert, lehetőleg szakképzett pszichológust, akivel elkezdhetünk dolgozni az élethelyzeten, az önértékelés javításán. Ez a munka rendszeres találkozást jelent a pszichológussal, annak érdekében, hogy átíródjanak azok a lelki-gondolkodásbeli minták, amik engedték, hogy bántalmazottá váljon valaki. (A pszichológus nem írhat fel gyógyszereket neked, mert ő nem orvos, hanem bölcsész szakon végzett szakember. Aki a gyógyszereket felírhatja, az a pszichiáter. Őket az orvosi egyetemeken képzik, és ők sem gyógyszereznek be mindenkit, mert ma már számos pszichoterápiás módszert is alkalmaznak.)

Ha magánúton választunk pszichológust, akkor ügyeljünk rá, hogy szakképzettnek csak az számít, aki államilag elismert egyetemen végzett, és diplomával rendelkezik (ha tanúsítványa, certifikátuma stb. van, de pszichológusként tünteti fel magát, akkor az nem ilyen pszichológus).

PSZICHOLÓGUS TB ALAPON

Pszichológushoz tb (társadalombiztosítási) alapon, azaz ingyenesen is lehet fordulni. Ez ügyben a helyi kórház pszichiátriáján kell érdeklődni. Lehet időpontot kérni az ott dolgozó pszichológustól, vagy a pszichiátertől. Nyugodtan el lehet mondani a helyzetet, az orvosi titoktartás miatt nem kerülnek ki bizalmas információk. Attól mert pszichológushoz jár valaki, még nem beteg! Tévhit az, hogy csak betegek keresnek lelki segítséget. Ma már az a ciki, hogy ha valaki egyedül őrlődik a problémájában, és nem él a segítő beszélgetés vagy más segítség lehetőségével.

TÁMOGATÓK, SEGÉLYSZOLGÁLATOK

Ma már több lehetőség is van a támogatásra. Igaz, kevés, de legalább van.

  1. bantalmazas.hu – ezen a honlapon szinte minden fontos információ megtalálható, rajtuk keresztül lehet elérni a titkos menedékházakat is. Non stop telefonszámuk: +36 80 205520
  2. A Nane Egyesület honlapján is számos lehetőséget találni.
  3. A Patent honlapját is érdemes átböngészni
  4. A nokjoga.hu a nők elleni erőszakból, a bántalmazásból való kiút lehetőségeit mutatja be.

BARÁTOK SEGÍTSÉGE

Csak azokra a barátokra szabad hallgatni, akik arra buzdítanak, és ösztönöznek, hogy kilépjünk a bántalmazó kapcsolatból. Azokat, akik úgy reagálnak az esetre, hogy „biztosan azért alázott meg, mert megérdemelted” messziről el kell kerülni, még akkor is, ha évezredes barátság köt össze velük. Nincsen ugyanis egyetlen elfogadható indok sem arra nézve, hogy valaki verbálisan vagy testileg alázza a társát.

Stratégia felállítása a bántalmazó kapcsolat felbontására

Ha lelkileg összeszedtük magunkat, akkor előbb gondoljuk végig a lépéseket. Ebben segítséget is lehet kérni és kapni, a nokjoga.hu oldalon külön listát is lehet találni.

Kérdések, amik felmerülnek például:

Hová lehet elköltözni? Ha nincs saját otthon, akkor szóba jöhetnek családtagok, társbérlet, jó barátok, vagy a fentebb említett titkos menedékház, anyaotthon.

Miből lesz pénz? Ha anyagilag kiszolgáltatott helyzetben vagyunk, akkor érdemes arra is stratégiát készíteni, hogy mit tehetünk az anyagi helyzetünk javításáért, akár plusz munka bevállalásával, akár spórolással, ha lehetséges.

Mi jöhet a bántalmazó kapcsolat után?

Amikor végre felszámoljuk magunk mögött a bántalmazó párkapcsolat lelki megpróbáltatásait, utólag már csodálkozunk azon, hogy hosszú ideig hagytuk elhinni önmagunkról, hogy értéktelenek és alárendeltek vagyunk a társunk mellett. Amikor rendben van az önértékelésünk, és kellő elszántsággal fejlesztjük önmagunkat és lelki egészségünket, akkor viszont többé nem kerülhetünk bántalmazó kapcsolatba. Azért sem, mert idejében észrevesszük majd a vészjósló jeleket.

Még egy nagyon fontos kérdés: ha sikerült kilépni a bántalmazó kapcsolatból, nem érdemes megállni ennél a pontnál az önismeretünk fejlesztésében. A kérdés, ami előrevisz az az, hogy milyen lelki mozgatórugók vittek bele valakit a bántalmazó kapcsolatba? Mit hozunk otthonról, apánktól, anyánktól, családi mintákból, amiért nem vettük észre korábban a jeleket? Ezekre a kérdésekre mindenki megtalálhatja a saját válaszát önismereti útja során, pszichológus, terapeuta segítségével. A válasz megtalálása és tudatosítása pedig elvezet abba az életformába, amiben később már egyetlen bántalmazó-gyanús társnak sincs helye, egyetlen pillanatra sem.

Bántalmazó kapcsolat kiutat segítő könyvek

Riekje Boswijk – Hummel: A párkapcsolat forradalma

Dina Mc Millan – De hiszen azt mondja, hogy szeret!

Hercsel Adél: Láthatatlan pokol

Tisza Kata: Most

Hasznos cikkek

wmn >>>

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .