Menü Bezárás

A családállítás

családállítás

A családállítás. Mit kell rajta állítani? – kérdezheted joggal, amikor meghallod ezt a kifejezést. Nézzük meg, mit is takar ez a módszer.

A családállítás lényege nem a jelentésében van, hanem a működésében. A családállítás egy módszer, ami Bert Hellinger német terapeuta nevéhez fűződik. Hellinger azt állítja, ő nem feltalálta, csak felfedezte azt. A módszer arra alkalmas, hogy megmutassa, milyen generációs mozgatórugók vezérelnek minket egy-egy nehéz, terhes élethelyzetben, és ezáltal a konfliktus feloldására és a kiegyensúlyozott életvitel kialakítására fókuszál. Nevezik hellinger terápiának is, és mind csoport, mind egyéni családállítás foglalkozás keretében is hatékony.

A módszer nem a semmiből bukkant fel, szorosan kapcsolódik a családterápia alapjaihoz, ám nem keverendő össze vele. Hellinger azelőtt ugyanis lelkes családterapeutaként dolgozott, és ebben az időben körvonalazódott már, hogy sok személyes, lelki probléma sokkal hatékonyabban kezelhető, ha az egész családi rendszert bevonják a megoldásba. Ezért is terjedhetett el nagy sebességgel a családterápia, amit – az elismert és nem vitatott terápiás módszerek közül – ma is az egyik leghatékonyabb terápiának tartanak világszerte. A családterápiában közkedvelt egyik eszköz például a “családszobor” felállítása. A generációkon átívelő kötődések fontosságát pedig elsőként nem is Hellinger, hanem Böszörményi Nagy Iván pszichiáter hangoztatta.

Hogyan működik a családállítás?

A módszer alapvetően a családi dinamikákkal, a családban meghúzódó erőviszonyokkal dolgozik, megidézi a családban működő viszonyrendszereket, vagyis “felállítja” a családi rendszert. Ennek elemei pl: anya, apa, gyerekek, nagyszülők.

Hosszan elhúzódó életút elakadások hátterében ugyanis gyakran generációkra visszanyúló blokkok húzódnak meg, amiket minél előbb felismerünk, annál hamarabb kezdhetünk el kiegyensúlyozott életet élni. Nem véletlenül szól eredetileg a hellinger féle családállítás arról, hogy “ismerjük fel azt, ami van”. Bármi ugyanis, amit felismerünk az életünkben, akár a családi mintáinkban, az onnantól fogva minket szolgálhat: változtathatunk rajta.

Családállítás csoportban és egyéniben

Természetesen egy családállítás csoport foglalkozásra nem kell magaddal vinni a családtagjaidat, hiszen a csoport tagjai fogják ideiglenesen képviselni azokat a családtagokat, akikre a probléma megoldáshoz szükség lehet. A családállítás menetéről is írtunk, itt olvashatsz róla.

Egy csoport foglalkozáson mindig több csoporttag témájával (problémájával) dolgoznak külön-külön, így mindenkire sor kerül állítóként is és képviselőként is. Családállításra lehet úgy is érkezni, hogy valaki állítani szeretné a problémáját, és úgy is, hogy csak résztvevőként szeretne jelen lenni. Mások állításaiból is nagyon sokat lehet tanulni, és általa is mélyítheted az önismeretedet. Egyéni családállítás menetéről itt olvashatsz.

JELENTKEZÉS

 

Továbbiak:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..