Menü Bezárás

A családállítás

A családállítás

A családállítás. Mit és miért kell rajta állítani? A kérdés jogos, sokan nem tudják, hogy mi fán terem a családállítás. Elmondjuk, hogy miről is szól ez a módszer, és hogy hogyan hat!

A családállítás lényege…

nem a jelentésében van, hanem a működésében. Ez egy módszer, ami Bert Hellinger német terapeuta nevéhez fűződik. Hellinger azt állítja, ő nem feltalálta, csak felfedezte azt. A módszer arra alkalmas, hogy megmutassa, milyen generációs mozgatórugók vezérelnek minket egy-egy nehéz, terhes élethelyzetben, és ezáltal a konfliktus feloldására és a kiegyensúlyozott életvitel kialakítására fókuszál. Nevezik hellinger terápiának is, és mind csoport, mind egyéni foglalkozás keretében is hatékony.

Jelentkezés családállításra >>>

Magam éveken át vezettem családállítás csoportokat, az utóbbi időben egyéni állításokkal is segítem a hozzám fordulókat. Bátran mondhatom, hogy a módszer hatékonyan segít minden arra nyitott érdeklődőnek önismerete fejlesztésében, életének jobbá tételében.

A módszer nem a semmiből bukkant fel, szorosan kapcsolódik a családterápia alapjaihoz, ám nem keverendő össze vele. Hellinger azelőtt ugyanis lelkes családterapeutaként dolgozott, és ebben az időben körvonalazódott már, hogy sok személyes, lelki probléma sokkal hatékonyabban kezelhető, ha az egész családi rendszert bevonják a megoldásba. Ezért is terjedhetett el nagy sebességgel a családterápia, amit – az elismert és nem vitatott terápiás módszerek közül – ma is az egyik leghatékonyabb terápiának tartanak világszerte. A családterápia egyik közkedvelt eszköze például a „családszobor” felállítása, amikor a családtagokat képviselő szimbólumokat (bábuk, papírlapok, személyek) annak megfelelően helyezi el a térben a kliens, ahogyan érzése szerint az a legjobban kifejezi a családi viszonyokat. Ezután pedig a családterapeuta értelmezi a térbeli elhelyezkedést, amiből leolvashatóak a kliens lelkében megbúvó blokkok, feloldási lehetőségek. A generációkon átívelő kötődések fontosságát elsőként tehát nem is Hellinger, hanem Böszörményi Nagy Iván pszichiáter, a családterápia kiemelkedő alakja hangoztatta.

Hogyan működik a családállítás módszere?

A módszer alapvetően a családi dinamikákkal, a családban meghúzódó erőviszonyokkal dolgozik, megidézi a családban működő viszonyrendszereket, vagyis „felállítja” a családi rendszert. Ennek elemei pl: anya, apa, gyerekek, nagyszülők, féltestvérek, előző „fontos” kapcsolatok, mint pl. előző házasságból férj, feleség, stb.

Hosszan elhúzódó életút elakadások hátterében ugyanis gyakran generációkra visszanyúló blokkok húzódnak meg, amiket minél előbb felismerünk, annál hamarabb kezdhetünk el kiegyensúlyozott életet élni. Nem véletlenül szól eredetileg a hellinger féle családállítás arról, hogy „ismerjük fel azt, ami van”. Bármi ugyanis, amit felismerünk az életünkben, akár a családi mintáinkban, az onnantól fogva minket szolgálhat: változtathatunk rajta.

Családállításról szóló esetek

Nagyon sok cikk született már ebben a témában a blogon, íme néhány bejegyzés olyan helyzetekről, amikor eredményes lehet ez a módszer:

Nőgyógyászati problémák lelki okai >>>

Nőgyógyászati problémák lelki okai és a családi titok >>>

Családállítás és a veszteségek, halál >>>

Családállítás és a társkeresés >>>

Párkapcsolatok harmonizálása családállítás segítségével >>>

További családállítás esetek >>>

Családállítás csoportban és egyéniben

Természetesen egy családállítás csoport foglalkozásra nem kell magunkkal vinni a családtagjainkat, hiszen a csoport résztvevői fogják ideiglenesen képviselni azokat a családtagokat, akikre a probléma megoldáshoz szükség lehet. A családállítás menetéről is írtam.

Egy csoport foglalkozáson mindig több csoporttag témájával (problémájával) dolgoznak külön-külön, így mindenkire sor kerül állítóként is és képviselőként is. A foglalkozásra lehet úgy is érkezni, hogy valaki állítani szeretné a problémáját, és úgy is, hogy csak résztvevőként szeretne jelen lenni. Mások állításaiból is nagyon sokat lehet tanulni, és általa is mélyítheted az önismeretedet.

Létezik egyéni családállítás is, ez is nagyon eredményesen tud hatni, és szívesen dolgozom ebben a formában is a hozzám fordulókkal. Egyéni családállítás menetéről itt olvashatsz.

Aktuális önismereti képzéseket itt találsz >>>

Továbbiak:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .