Menü Bezárás

Anyasebek a párkapcsolatban?

anyasebek a párkapcsolatban

Van e- köze az anya- és apasebeknek a párkapcsolatod alakulásához? Hathatnak-e az anyasebek a párkapcsolatban?

A válasz: igen.

 

Amíg anyasebeket és apasebeket hordozol a lelkedben, addig tulajdonképpen a benned élő kislány vagy kisfiú irányítja emberi, így szerelmi kapcsolataid javarészét is.

Minden gyerek azt várja a szüleitől, hogy ne csak fizikailag gondoskodjanak róla, hanem érzelmileg is. A gondoskodás ugyanis nemcsak azt takarja, hogy annak idején kicserélték alattad a pelenkát, enni adtak, hanem azt is, hogy olyan érzelmi tartalékokat kaptál, amikkel majd felnőtt korodban képessé válsz megállni a saját lábadon, és nemcsak fizikailag, hanem érzelmileg is kiegyensúlyozott életet élhetsz. Amikor ez utóbbi valamiért nem történhetett meg, akkor a gyermeki lélek megsebzetté vált.

A gyereknek járó érzelmi tartalékok például a stabilitás, érzelmi biztonság, szeretet, magabiztosság, a beléd vetett hit és bizalom, az, hogy büszkék rád, hogy örülnek neked, és hogy elfogadnak olyannak amilyennek születtél.

Ugye neked is természetes az, hogy egy embernek alanyi jogon járn(nán)ak ezek az elismerések?

És tudod mi történik akkor, amikor egy gyermek valamiért nem tudja beszerezni magának ezeket az érzelmi többleteket, és így nő bele a felnőttkorba?

Anyasebek és apasebek tudattalanul hatnak

Tudattalanul is olyan embereket keres maga mellé, akikkel pótoltatni tudja a meg nem kapott érzéseket:

– a párkapcsolatában tudattalanul nem társat, hanem pótapát/anyát keres
– ha épp nincs párkapcsolata, akkor rettenetesen szenved, mert az anya és apasebei nem teszik lehetővé számára, hogy egyedül is egységben érezze magát
– hajlamos hosszasan benne maradni egy számára romboló kapcsolatban, mert a benne élő sérült gyermek nem tudja, hogy jár(na) neki a szeretet. Vagy ha tudja is, nem tudja, hogyan jusson el addig.

Ezért nagyon fontos az önismereti út során foglalkozni az anya – és apasebekkel, amelyekkel kapcsolatban nem tagadható, hogy generációsan hordozott mintákról van szó.

Sok embert láttam már az önismereti útján haladni, nemcsak párkapcsolati problémákkal, hanem akár csak lelki egyensúlyuk megerősítése céljából, és egyvalami mindegyikükben közös volt: valódi változások azután születtek, miután elkezdték gyógyítani magukban származási családjuk mintáit, beleértve az anya- és apasebeiket is. (Ha valakinek nagyon traumatikus gyermekkora volt, akkor azt egyéni terápiában javasolt gyógyítani.)

Mert a meg nem kapott érzelmek bepótolhatóak anélkül, hogy valaki mástól várnánk a megoldást!

Továbbiak:

1 Comment

  1. Tímea

    Kedves Kata! Az írásaid alapján a felismeréshez eljutottam és szeretném minél hamarabb elkezdeni a gyógyítás folyamatot magamban. Így is túlságosan sok elvesztegetett év van mögöttem. Hogyan lehet az online tréninget elkezdeni..hogy ne csak arról olvassak ideje elkezdenem..

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .