Csoportos családállítás
Léleksziget logo - önismeret, önfejlesztés, önmegvalósítás, belső gyermek, lelki egészség, önismereti tréning

Csoportos családállítás

A csoportos családállítás a legelterjedtebb formája a hellinger féle módszernek. Egy családállítás csoport általában egynapos vagy kétnapos, ez függ a családállító munkamódszerétől is.

Mi történik a családállítás csoportban?

A csoportban azoknak a csoporttagoknak a témáját dolgozzák fel, akik konkrét problémával csoportos családállításérkeznek. Rajtuk kívül még azok is részt vesznek a csoportban, akik nem érkeznek konkrét problémával, de mindenképpen szeretnének jelen lenni a foglalkozáson. Így egyrészt segítik a csoport munkáját, másrészt maguk is csodás felismerések birtokába juthatnak a saját életüket illetően. A csoportban bárki elvállalhat egy-egy képviseletet, ilyenkor az illető az adott családi rendszer egyik elemét, vagy tagját képviseli ideiglenesen az adott állításban, a családállító felügyelete alatt.

Fontos tudnod, hogy a családállítás eredetileg kiegészítő módszer volt, Bert Hellinger kezdte használni a családterápiás kezeléseihez. Vagyis abban az esetben a leghatékonyabb, ha az elakadásod a származási családod körülményeiben gyökerezik. Tehát nem mindenre a családállítás a megoldás (ilyenkor érezheted azt egy családállítás végén, hogy nem történt semmi…), sőt tapasztalataim alapján gyakori a visszarendeződés a problémába, ha az illető nem dolgozik komolyan önmagán, és ha elsősorban kívülről (családállítótól, segítő szakembertől) várja a megoldást.

Hogyan fest egy családállítás csoport?

A csoporttagok a teremben körben foglalnak helyet, így középen nagyobb, üres tér van. Itt fog zajlani az állítási folyamat. A problémával érkező résztvevő elmondja, hogy mi nyomja a lelkét, a családállítóval röviden megbeszélik a problémát, majd a kliens kiválaszt a jelenlévők közül képviselőket, akik a családtagjait fogják képviselni „ideiglenesen”. A képviselők mozgásai, benyomásai alapján és a családállító segítségével kirajzolódik a probléma gyökere, amit aztán feloldanak az állítás során. A témahozó végig kívülről nézi a folyamatokat, vagyis nem áll be a képviselők közé. A legvégén, ha szeretné, maga is kipróbálhatja a feloldott szituációt (amit nem érdemes kihagyni, de nem is kötelező).

Meddig tart egy csoportos családállítás?

Egy-egy állítás eltarthat egy órán át is, de a történések általában olyan intenzívek szoktak lenni, hogy az idő szinte röpül. Minden állítás között rövid szünet van. Azok, akik a képviseletekben szerepelnek, maguk is csodálatosabbnál-csodálatosabb érzéseket, helyzeteket élhetnek át, és rengeteget tanulhatnak egy-egy állításból.

Lehetőségeid a változtatásra:

Önismereti tanfolyamok >>


Szólj hozzá

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..