Menü Bezárás

Önazonosság és önismeret

önazonosság és önismeret

Ha az önazonosság érzésében vagy, akkor nem kérdés, hogy mivel akarsz foglalkozni, hogy ki vagy te, hogy mi a szereped az életedben, a párkapcsolatodban, a családban, és hogy arra vagy hivatott, hogy boldog légy és jól érezd magad a bőrödben.

Sokan írjátok nekünk azt, hogy “arra vágyom, hogy…
…”megszabaduljak a negatív tulajdonságaimtól”
…”rendezzem a kapcsolatomat a szüleimmel”
…”erősítsem az önbizalmamat”
…”lefogyjak”
…”megismerjem, hogy mivel blokkolom a fejlődésemet”
…”érvényesíteni tudjam az akaratomat”
…”helyreálljon bennem a bizalom”
…”megtaláljam a nekem való munkát”
…”boldog párkapcsolatban éljek”
…”kijöjjek a gyerekeim apjával”

Ez csak néhány példa a vágyaitok közül, amelyeket megírtok, amikor feliratkoztok a Léleksziget levelekre. A jó hír pedig az, hogy minden vágy és önismereti szükséglet, amiről írtok, az megvalósítható, elérhető és megélhető.

Az önazonosság ára felnőttkorban

A válaszok meglelését és a felismeréseket azonban nem ingyen adják, hanem sokszor a változásnak, és az előzőleg felépített elengedésének a fájdalma az ár. Ár az is, amikor az általad valóságnak hitt dolgokról vagy emberekről és családtagokról kiderül, hogy csak a saját szűrődön, érzelmi szemüvegeden keresztül tűnik annak ami, mert levéve a szemüveget teljesen másképp fest. Az ilyen pillanatok és felismerések mindenki életében apró veszteségek is egyben: annak elfájása, hogy valami nem úgy van, ahogy hitted, és hogy az új kialakításához erőfeszítéseket kell tenned és kockáztatnod kell. Ez bátorságot és kétség nélküli hitet követel.

Ez mind ára annak, hogy valamit megváltoztass, hogy megkapd a saját válaszaidat, és hogy olyan irányba haladj, amit szeretnél.

A kérdés az, hogy megállsz a vágyaid megfogalmazásánál, vagy továbblépsz a válaszok felé?

A válaszok megtalálására pedig Te is képes vagy, hiszen ha nem vagy elégedett a helyzeteddel, ha válaszokat keresel, és ha nem akarsz beletörődni, akkor az azt jelzi, hogy neked is tartogat az élet olyan lehetőségeket, amiben igazán jól érzed magad.

A megfizetett árért pedig megkapod a legnagyobb ajándékot, amit csak lehet: önazonossá válhatsz.

Kiknek van esélyük önazonossá válniuk?

Azoknak a gyerekeknek, akiket feltétel nélkül elfogadnak gondozóik. Akik akkor és úgy is jók a világnak, ha a nevelődésük során hibáznak, ha kudarcot vallanak, ha sírnak vagy ha igényeik vannak. Mert csak így válhatnak önbizalommal és önelfogadással teli felnőtt emberekké, akik így másokért is képesek lesznek tenni és adni.

Azoknak a felnőtteknek, akik mindennapos kapcsolódásban vannak a belső gyermek én részükkel, és akik gondoskodnak megsebzett belső gyermekükről.

Mi a különbség önazonos adás és anélküli adás között?

Az önazonos ember nem éli meg kihasználásnak ha ad, mert tudja, mennyit adhat, és képes nemet mondani is, ha kell.

A nem önazonos ember úgy érzi, hogy kihasználják, miközben csakis ő maga tehet róla, hogy ne legyen így. Csakis önmaga állíthatja meg a folyamatot, ő mondhat nemet, ha már elégnek érzi. Amíg mástól várja, addig csak kihasználásnak érzékeli a folyamatot. Az ilyen ember soha vagy alig mer nemet mondani, mert azt a társadalom szégyenteljesnek ítéli meg, ezért inkább lemond önmagáról. Ha pedig lemond önmagáról, akkor önmagának sem képes adni. Kiüresedik.

Az önazonosság kulcsa a benned élő gyermek

Az a gyermek, aki benned él, a mai napig megtartotta emlékét a saját önazonosságáról. Nem veszett el, és nem tűnt el, csupán a sok-sok év elfeledtette veled, hogy létezik, sőt talán egykor olyan fájdalmas sérelmek érték, ami miatt felnőtt lelked jobbnak látta megszakítani vele a kapcsolatot. Hiszen ha nincs vele kapcsolatod, akkor azok a régi gyermekkori dolgok meg sem történtek – gondolhatod. A belső gyermek pedig csak arra vár, hogy felszabadítsd őt, és hogy újra visszatérj hozzá – önmagadhoz, átírva ezzel a sorskönyvedet és feltöltve a hiányérzeteidet. Ha így teszel, a legjobb úton jársz afelé, hogy bátorságra és kétség nélküli hitre tegyél szert ahhoz, hogy megleld a saját válaszaidat a problémáidra, amelyeket aztán tettekkel koronázol meg.

JELENTKEZÉS

 

Továbbiak:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..