Menü Bezárás

Belső gyermek

belső gyermek

A belső gyermek fogalma az 1970-es évektől kezdve vált ismertté, amikor egyre több terapeuta fedezte fel hatékony és gyógyító erejét. A belső gyermek munka arra buzdít, hogy vegyük fel a kapcsolatot régen elfeledett gyermek én részünkkel, ami nem azt jelenti, hogy legyünk gyerekesek, hanem azt, hogy éljük meg valódi önmagunkat.

Egyik kiemelkedő alakja a módszernek John Bradshaw, aki a nyolcvanas években egyéni terápiájában óriási eredményeket ért el klienseinél. A módszert ma világszerte alkalmazzák a segítő szakmában, sőt, még Oprah Winfrey is meghívta világhírű műsorába, és a médiaszemélyiség nemrég kezembe került könyvében is megemlíti John munkásságának jelentőségét. Az anyaseb begyógyítás külföldi hírvivőjének, Bethany Webster programjának is egyik fontos pontja a belső anya kialakítása, ami nem más, mint a belső gyermek gyógyításának technikája.

Miért olyan fontos a bennünk élő belső gyermek?

Azért, mert gyermek én részünk őrzi a leghitelesebben azt, akik vagyunk, gyermek én részünk lelkileg még egészséges, ép, és tisztán tud kapcsolódni önmaga forrásához. A felnövekedés során azonban olyan befolyások, társadalmi, szülői elvárások érik, amiknek a hatására gyermeki énünk fokozatosan elkezd kiépíteni egy más szerepkört, más értékrendet. Így amire felnövünk, teljesen eltér az önmagunkról kialakított kép a bennünk élő gyermek eredeti képétől, és ez gyakran pszichés és lelki betegségekhez vezet, de minimum olyan érzéssel jár, mintha sosem lennénk rendben, vagy nem azt az életet élnénk, amit szeretnénk. A teljes élet csak akkor tud kibontakozni, ha felnőtt életünk összhangban van gyermek én részünkkel is.

Milyen hatások képesek eltéríteni a belső gyermeket?

A gyermekkori érzelmi igények kielégítetlensége okozza mindig a legnagyobb galibákat, pl. olyan családi környezetben, ahol

 • nem szabad kimutatni az érzéseket
 • mindig erősnek kell mutatkozni
 • mindig teljesíteni kell
 • mindig leplezni kell a család szégyenérzetét
 • mindig mást mondanak, mint amit éreznek
 • nem szabad sírni
 • gyermekként mindig felnőtt szerepben kell megfelelni

és így tovább…

Gyógyítható a belső gyermek?

Igen, gyógyítható. Egyéni oldások során azok, akik nem tudják, hogy éppen belső gyermek munkával dolgozunk, rendszerint megkönnyebbülést, teher letételt és pozitív változásokat élnek át a munka közben és után. Ennyire sorsfordító ereje van ennek a munkának, ami azért sem csoda, hiszen a belső gyermek munka az ember érzelmi maganyagát képes megváltoztatni pozitívan, vagy másként fogalmazva a sorskönyvét írja át egy sokkal vidámabbra és boldogabbra.

Már önmagában véve az, hogy valaki relaxációban felveszi a kapcsolatot önmaga gyermekkori személyével, megrendítő, katartikus és felszabadító hatású. Azért, mert ebben a pillanatban évek óta halmozott és elfojtott önszeretet tör fel a lélekből, egy olyan ismerős érzés, amit gyermekként valamikor régen még birtokolt, de azóta elfelejtett. Az önszeretetnek ez a magas szintű minősége szinte kegyelmi állapot. Olyan állapot, ami tele van önelfogadással, bizalommal, erővel, és amiben nincs helye önhibáztatásnak, görcsös akaratnak, és más egyéb, a hétköznapi életet gátló érzésnek.

Amíg a belső gyermek sérült, addig felnőtt életünk is kusza érzelmeket és élethelyzeteket produkál. Ám gyógyult belső gyermeki én részünk többé nem von el tőlünk energiát, ezáltal képessé válunk harmóniát és lelki egyensúlyt teremteni önmagunk köré.

Láthatod, hogy mennyire fontos, hogy mielőbb elkezdj foglalkozni belső gyermekeddel.

Lehetőségeid a változtatásra:

Önismereti tanfolyamok >>

Továbbiak:

2 Comments

 1. Katalin Gy

  Orommel olvasom ezeket az e-maileket amiket elkuldesz a refisztracio utan a belso gyermek kapcsolodasahoz. Erdekes, tanulsagos , szomoru , es hasznos egyben .
  Koszonom szepen ☺
  Kati

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..