Menü Bezárás

Az önismeret fogalma

Az önismeret fogalma

Önismeret – gyakran emlegetett szó, a pontos jelentésén, azon, hogy mit is takar, viszonylag kevesebben gondolkodnak el. Az önismeret fogalma tág halmaz, és több szinten valósul meg, tisztázása azonban fontos ahhoz, hogy lépéseket is tudjunk tenni ennek irányába.

Az önismeret fogalma

Felmerültek már benned a kérdések: Ki vagyok én? Mit akarok elérni az életben? Milyen vágyaim vannak? Ha megtaláltad, vagy legalábbis kerested a választ, tulajdonképpen azt nevezzük önismeretnek. Az önismeret fogalma egyfajta törekvést jelent, ami saját magunk megértésére irányul. Mit miért teszek, és egyáltalán, milyen vagyok én? Ezek mind részei annak a folyamatos önmonitorozásnak, amelyet az önismeret céljából végzünk.

Az önismeret fokozatai

Minthogy összetett lények vagyunk, az önismeret több lépésből épül fel.

  1. Vannak könnyebben hozzáférhető tulajdonságaink és nehezebben feltárhatók; az önismeret fogalma mindezt magában foglalja. Az önismeret első lépése többnyire ezeknek a könnyebben látható és hozzáférhető képességeknek a feltérképezése. Ilyen például annak a felismerése, hogy mi az, amiben jó vagy, mi az, ami érdekel, amivel szívesen töltesz időt, valamint hogy hogyan bírod a nyomást vagy akár a felelősséget.
  2. A második lépésben már kénytelen vagy visszatekinteni a múltba, sokszor egészen a gyermekkori hatásokig (p. belső gyermek munkával), és felidézni céljaidat, vágyaidat és felfedezni a kapcsolatot azok és jelenlegi tevékenységed, életviteled között.
  3. Az önismeret utolsó lépésében már nemcsak te magad szerepelsz, hanem a téged körülvevő emberek és elvárások is. Talán ez a legnehezebb pontja az önismeret fogalmának: hogyan látom én magam és ehhez képest hogyan látnak mások engem?

Az önismeret és a Johari-ablakjohari ablak

A Johari-ablakot gyakran használják az önismeret fogalma kapcsán. Az ablak négy, nem egyenlő méretű részből áll. A nyilvános „én”, vagy aréna tartalmazza a személyiség azon elemeit, melyek mind az egyén, mind környezete számára láthatóak. A zárt rész azokat az elemeket, melyeket az egyén tud, de mások nem, míg a vak épp ellenkezőleg: amit mások látnak, de az egyén nem. Végül a sötét rész azon tulajdonságok halmaza, melyek sem az egyén, sem mások számára nem hozzáférhetőek. Az önismeret talán legnagyobb kihívása ezen terület feltérképezése. Szükségessége pedig megkérdőjelezhetetlen a belső egyensúly megteremtéséhez. Annak az egyensúlynak, amelynek elérésében a Léleksziget önismereti tréningek is segítenek:  a rejtett mozgatórugók felszínre kerülésében, lelki békéd megteremtésében.

(Á.N.)

JELENTKEZÉS egyéni belső gyermek és családállítás foglalkozásokra itt!

 

Továbbiak:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .