Menü Bezárás

Párkapcsolati problémák nőknél

társkeresés családállítói szemmel 2

A párkapcsolati problémák megoldását az ellenkező nemű szülőről történő leválás is befolyásolja. Ezt ne csak fizikai értelemben, hanem lelki értelemben értsd.

Nemcsak férfiaknál, hanem nőknél is fontos dolog – talán nem meglepő módon az, hogy – az ellenkező nemű szülővel is lelkileg rendben legyen. Sokszor a párkapcsolat jövője múlik rajta. Mit jelent ez?

Szülőkhöz kapcsolódó viszony

A pszichológia mai állása szerint is az ember csak akkor képes egészséges felnőtt életet élni, ha feldolgozta a szüleihez fűződő kapcsolatát (anyasebeit, apasebeit). Amíg indulatok, sérelmek munkálnak benne, addig nagy valószínűség szerint felnőtt létét is meghatározzák ezek az érzelmi töltések, és akadályozzák az érzelmi leválásban. A pártalálásban azért van fontos szerepe az ellenkező nemű szülővel való kapcsolatnak, mert a gyermek életében az első és legfontosabb ellenkező (vagyis leendő partnerével azonos) nemű ember a szülőapja vagy a szülőanyja. Vagyis egy kislánynak az édesapja, egy kisfiúnak az édesanyja.

Családi kötődések

Egy kislánynak azért is meghatározó az apa jelenléte, és az apa szeretete, mert ezen keresztül élheti meg, alakulhat ki benne az érzés, hogy milyen is valaki “királylányának” lenni. Ha az édesapja nincs jelen az életében, akkor nincs “királylány” érzet sem, ezért aztán előfordulhat, hogy a felnőtt leány rendszerint alsóbbrendű párkapcsolatokba bonyolódik, olyan helyzetekbe, amiben ő lesz az alárendelt, és a párja/férje a fölérendelt.

A lelki mozgatórugója lehet ennek a kapcsolódásnak az, hogy a felnőtt lány a párjában is az “apját” keresi, várja, hogy mikor figyel végre rá, mikor veszi észre, és ennek érdekében hajlandó akár alá is rendelődni a társának (akire tudat alatt az apját vetíti). Mindez nem szól másról, mint a gyermekkorban hiányzó apai szeretet pótlásáról. Ahhoz, hogy egyenrangú párkapcsolatot alakíthasson ki a nő, szükséges a gyermekkori hiányérzetek rendezése.

Családi szerep: apu szeme fénye

A másik véglet az, ha a lány felnőttként még mindig apu kicsi lánya, és a lány benneragad ebben a családdinamikai szerepben. Ilyenkor az apa nehezen engedi útjára, vagy más férfi karjába a lányát, és a lány szemében egyedül az édesapa testesíti meg a tökéletes férfit. Ezért aztán hiába állnak sorba érte a fehér lovon érkező jobbnál-jobb, kisportolt, jómódú, jóképű (stb.) hercegek, valahogy egyiket sem találja az igazinak, egyikhez sem tud igazán kapcsolódni.

Szabad vegyérték

A szabad vegyértékből szimbolikusan mindenkinek egy van, és erre tud rákapcsolódni az ellenkező nemű partner, de csak akkor, ha az a vegyérték valóban szabad. Mikor foglalt a vegyérték? Például akkor, amikor a nagylány és az édesapa vegyértéke kölcsönösen “egymásra kapcsolódik”.

Ilyenkor nem fér a kapcsolatba egy harmadik, vagyis mondjuk egy férj jelölt, mert nincs hová kapcsolódnia. Ha azonban a lány képes volt a felnőtté válás küszöbén elengedni édesapját és leválni róla (vagy apahiány esetén rendezte a hiányérzeteit), akkor nagy eséllyel szállnak harcba a sorban álló és virágcsokrokat szorongató férfiak a kegyeiért. A leválást persze az ellenkező nemű szülőnek lenne a dolga segíteni, de mint tudjuk, ez nem alakul így mindig.

Mi a megoldás?

A tudatosság és az önismeret együtt hozzásegít a harmonikus és boldog párkapcsolathoz. Ennek alapjait sajátíthatod el a Párkapcsolatok Mozgatórugói önfejlesztő tréningen.

Ami segít még, az az önismeret mélyítése, a saját lelki mozgatórugóidon való munka: apasebeid és anyasebeid feloldása, belső gyermeked “felnevelése”, a tudatosság kiválóak arra, hogy újra szabaddá tedd a vegyértékedet.

Hogy ez mennyi idő alatt tisztul le, az személyiség függő. Van akinek azonnal meghozza az eredményt (bár ez ritka), van akinek több oldásra is szüksége van. A változást mindig Te magad idézed elő, a többiek csak eszközt nyújtanak hozzá.

Továbbiak:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .