Menü Bezárás

Emberi játszmák – hogyan szállhatsz ki?

emberi játszmák

Emberi játszmák, sértődés, harag, évek óta hordozott fájdalmak… Tudtad-e hogy ezek azok a viselkedésminták – főképp az emberi játszmák -, amik miatt oly sokan napról-napra leülnek a tévé elé? De Te hogyan fordíthatod a javadra?

Újságíró iskolás koromban tananyag volt, hogy milyen személyiségekre és kommunikációs fordulatokra épülnek a szappanoperák: az emberi játszmákra. Ha megfigyeled, minden sorozatban van egy vagy több bajkeverő (vagy nevezhetjük játszmásnak), aki beleüti az orrát mások életébe, azt akarja, hogy mindenki az ő igazát lássa meg, befolyásol és addig megy, míg olyan nem lesz a szereplők élete, amilyennek ő kitalálta. No persze a szereplők másik része sem ártatlan: folyton reagál a bajkeverők viselkedésére.

Vajon mi történne, ha a filmben mindenkiről leperegne a bajkeverő minden furfangja? Nem nehéz kitalálni: vége lenne a sorozatnak, mert nem történne semmi!

Az emberi játszmák és a nyomógomb

Valaki beszól neked, vagy olyat talál mondani, ami benyomja a nyomógombodat. Ez egy olyan képzeletbeli gomb, amit ha bárki megnyom, rögtön agyunkba tódul az összes gyerekkori, serdülőkori, felnőttkori sérelmünknek az éppen odapasszoló fejezete – a múlt szerint reagálsz és nem a jelen szerint – , és ezen keresztül olvasunk be a másiknak vagy kezdünk mi magunk is sértegetni. Hirtelen feltolja az érzelmi amplitúdódat, és azonnal elkezdesz kételkedni, reagálni, szúrós megjegyzéseket tenni a másikra. Csak az lebeg a szemed előtt, hogy hogyan mondhatsz Te is valami velőset neki, hogy végre belássa: neked van igazad. Ismerős a helyzet? Hát Isten hozott a ValóVilágban 🙂

Hogyan szállj ki belőlük és kezdj ránézni a játszmákra más szemszögből?

1. Képesek legyünk felismerni, hogy kire és mire hogyan reagálunk. Hogy lássuk, hogyan vagyunk benne az emberi játszmákban. Ha fülöncsíped magad, akkor már a tudatosság útján jársz.

2. Az egyik legizgalmasabb dolog megfigyelni önmagad, amikor nem ösztönből reagálsz, hanem elkezded megkeresni, hogy vajon mit indított be a másiknak a szava, tette benned, mire emlékeztet, melyik “gyenge pontodat” találta el, ahol erősödnöd kell, és mit hoz fel belőled, mi a valódi emberi játszma mögötte, amitől kitérsz a hitedből?

3. Megkeresni önmagunkban azt, hogy “miért” így reagálunk egy adott szituációra?

4. Innen már csak egy lépés, hogy úgy tudunk életünk minden szereplőjére (anya, apa, testvér, rokon, barát ismerős) tekinteni, hogy a viselkedésével nem akadályozó tényezője az életünknek, hanem az általa megteremtett szituáció is megtanít valamit önmagunkról, felhívja a figyelmet arra a részünkre, ahol hiányosságaink vannak.

 A fenti lépések akár legőszintébb pillanataid lehetnek! Lehet hogy fájni fog, sőt, még annál is jobban. És lehet az is, hogy ha ráébredsz a valódi válaszodra, akkor gyökerestől elkezd megváltozni az életed. 180 fokos fordulattal… Éppen ezért elengedhetetlenül fontos az 5. pont:

5. A legelső pillanattól, hogy észreveszed, hogy éppen egy játszma kellős közepén vagy, vagy észreveszed, hogy hogyan is reagálsz, szeretgesd meg magad! Szeresd magad, amiért elkezded látni, hogy miben is vagy benne. Szeresd magad azért, mert rájössz, hogy bár látod, miben vagy, de úgy érzed, tehetetlen vagy. Szeresd magad azért is, amiért belekerültél a játszmába, hiszen ezáltal hatalmas lehetőséget kapsz arra, hogy elkezdj változtatni és kiszállni belőle. Nem baj, ha nem megy egyik hónapról a másikra, akkor is megérdemled önmagad szeretetét, pláne, ha eljutottál  idáig.

A kiszállás fájdalmas, de megéri

Aki kiszáll az emberi játszmákból, az csak olyan áron tudja megtenni, hogy szembenéz a saját életének a valóságával, fájdalmaival, és rejtegetett gyöngyszemeivel. Mert mindaz, amit az ilyen őszinte feltárások magunkkal szemben felszínre hoznak, valódi igazgyöngyök. Kicsit az elején még csúnyácska és koszos, vagy lehet hogy még hosszabb ideig, de az idő és a kitartás, az elszántság mind meghozza az igazgyöngy ragyogását.

Ajánlott könyv: Eric Berne, Emberi játszmák

Továbbiak:

1 Comment

  1. Nagy Dénes

    Szia! Pont tegnap kerültem ilyen szituációba munkám során, amikor elmentem dolgozni reggel a tulajdonos még nem volt otthon. A gyerekei be engedtek neki áltam dolgozni, nagyon jól haladtam és gyorsan, amikor hazaért a tulajdonos látta hogy haladtam és elkezdett kérdezni, én pedig válaszoltam de jött a következő kérdés és többi amíg felbosszantott ekkor történt a változván attól kezde fele munkára négy er annyi időm ment rá. Ma reggel olvastam a levelet és rádöbbentett arra, hogy mi is történ és hol keressem a megoldást! Köszönöm szépen

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .