Menü Bezárás

A pártalálás lélektani receptje

A pártalálás lélektani receptje

A pártalálás az ember életében az egyik, ha nem a legfontosabb esemény. Mindannyian vágyunk arra, hogy szeressenek, elfogadjanak, és hogy a párkapcsolatunkban saját női vagy férfi mivoltunkban kiteljesedhessünk. 

Sokan vannak azonban, akik évek óta nem találják a párjukat. Mi vezethetne el mégis a pártalálás sikeréig?

A közfelfogás szerint a pártaláláshoz bőven elég a szép, formás megjelenés, ápoltság, és a legtrendibb stílus magunkra öltése, némi értelemmel fűszerezve. Ha ezek megvannak – gondolja az ember fia vagy lánya – akkor egyenes út vezet a párkapcsolat paradicsomi állapotába. Aztán amikor kisvártatva jelentkeznek az első válság tünetek, akkor a leggyakrabban a “Te vagy az oka” és társai hangzanak el, a másik fejéhez vagdalva.

Pártalálás és felelősség

Ezzel a szemlélettel azonban nem fogunk messzire kerülni a következő párkapcsolatban sem: kísértetiesen kezdenek ismétlődni a korábbi meg az azt megelőző kapcsolatok forgatókönyvei. És ha nem vesszük észre, és nem kapunk a fejünkhöz, akkor egész jól le lehet élni úgy egy életet, hogy a végén elmondhassuk: a másik nem volt az oka annak, hogy nem jött össze a pártalálás, és egyedül maradtunk öregkorunkra. De hát akkor ki lenne a hibás? Mi?

Nem, mi sem vagyunk (sosem) hibásak, maximum “csak” felelősek. Felelősek azért, hogy hajlandóak vagyunk-e megtenni a megfelelő saját lépéseinket azért, hogy végre olyan társat találjunk, aki mellett megélhetjük a boldogságot.

A párkapcsolat nem pusztán külső jegyek alapján köttetett kapocs, hanem két ember lelkének egymásra hangolódása, az összes lelki sérülésükkel, boldogságukkal, elvárásukkal, megtapasztalásukkal és hozott lelki mintázatukkal együtt. Nagyon is működik az, hogy amilyen lelki tartalommal érkezünk meg egy új párkapcsolatba, olyat is kapunk vissza. Vagyis, ha például az önbizalmunk valahol a mélyben van, akkor a partnerünk mellett is ezt éljük meg. Ha lelkiekben nem vagyunk készek elköteleződni, akkor a társunk viselkedésében ugyanezt fedezzük majd fel. Vagyis a pártaláláshoz nem elég csak a külsőnkön csinosítani, hanem ugyanúgy kéne foglalkozni a lelkünkkel, a kapcsolódási mintázatainkkal, és fejleszteni önmagunkat, vagyis az önismeretünket.

A pártalálás lélektani hozzávalói

Vannak, akik ösztönösen működtetik a legfontosabb párkapcsolati és pártalálási lélektani mintázatokat, és vannak, akiknek külön csiszolniuk kell, mert például olyan lelki mintázattal nőttek bele a felnőttkorba, amely egyelőre nem támogatja a kiegyensúlyozott párkapcsolódásukat.

1) Fontos szerepet játszik a pártalálásban az ellenkező nemű szülőhöz kapcsolódó viszony, aminek a lényege az, hogy békében legyünk azzal a ténnyel, hogy pont ő a szülőnk, és nem más (ami nem egyetértést jelent a szülővel, hanem elfogadást, akár annak elfogadását, hogy ő teljesen más személyiség, mint mi magunk). Vagyis érdemes dolgozni az alapkapcsolatainkkal való megbékélésen, mert az jótékonyan hat a párkapcsolatunkra is.

2) Jó, ha van szabad “vegyértékünk”, amire rácsatlakozhat a másik nemű udvarlónk, és a helyét nem valamelyik szülőnk foglalja el. Ha valamelyik szülő foglalja el a vegyértékünket, akkor újfent érdemes őszintén számot vetni és segítséget kérni abban, hogy átalakíthassuk a kapcsolódásunkat felnőtt, egészséges szülő-gyerek kapcsolattá, és ne csak fizikálisan, hanem érzelmileg is leváljunk a szüleinkről.

3) Egészségtelenül és rombolóan hat az, ha egy pár egyik vagy mindkét tagja hagyja, hogy beleszóljanak az életükbe, akár még a szülők részéről is. Érdemes meghúzni a párkapcsolat határait, és kitenni a stop táblát, és feltenni magunknak a kérdést, hogy kivel szeretnénk leélni az életünket: a társunkkal, vagy az édesanyánkkal /édesapánkkal?

4) Emellett fontos, hogy mindkét fél elismerje és tisztelje a másik származási családját. Ha az egyik megtiltja a másiknak a szülőkkel való kapcsolódását, azzal az egyik legfontosabb emberi kötődést akarja semmissé tenni. Csakhogy a szülő-gyerek kapocs sosem bontható fel, még akkor sem, ha fizikailag megtörténik. Az ember a lelkében mindig lojális marad valamilyen szinten a számára életet adó szülők felé. Ám felnőttkorra jó esetben megtanulja kezelni ezt a kapcsolódást, és tudatosan “kordában tartani” azért, hogy figyelmét ne a szülők helyzete kösse le, hanem a családi fészekből való kirepüléssel együtt járó élethelyzetek, vagyis a saját élete, párkapcsolata és az ebből születő családja, gyermekei. Ha ezen munkálkodsz, akkor a pártalálás során már messziről megérzed, ha olyasvalakivel hoz össze a sors, aki a fentieket tudja, és meg is éli.

5) Ha egy nagyon rossz, akár bántalmazó párkapcsolaton van túl valaki, akkor minden esetben érdemes a lelkét gyógyítania, és megnéznie önmagában azokat az okokat, amik elvezettek az alárendelt kapcsolódás létrejöttéig. Az ilyen kapcsolatok hátterében állhat az ellenkező nemű szülő hiánya, vagy az, ha gyerekként valaki csak azt tapasztalta, hogy a párkapcsolatban az egyetlen működő mintázat az alá-fölé rendelt viszony, vagy meg sem tapasztalta, hogy hogyan működik egy kiegyensúlyozott párkapcsolat.

6) A szülőkről való leváláson túl érdemes tudnod, hogy kit és milyen társat nem akarsz, és ehhez tartani magad. Ezen kívül érdemes figyelmet fordítanod lehetséges hiányérzeteid feltöltésére, aminek következtében egységes egész embernek fogod magad érezni, és megtapasztalod önmagad önbizalommal teli, aktív és életvidám oldalát. Ekkor eljutsz oda, hogy már nem a másik feledet fogod keresni, mint egy féllábú, törött szárnyú madár (aki könnyen belesétálhat újra egy rosszul működő párkapcsolatba), hanem azt a valakit, akivel két különálló, egész emberként alkothattok majd egy párt. Hogy ezt a belső lelki állapotot elérd, ahhoz viszont ápolni kell a lelkedet és fejleszteni önmagad. Erről itt írtam bővebben.

A recept hozzávalóinak még nincs vége, folytatás itt!

Továbbiak:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .