Menü Bezárás

Az önmegvalósítás szükséglete

önmegvalósítás szükséglete

Az önmegvalósítás szükséglete szóösszetétel ismerősen csenghet mindannyiunk fülének. Gyakran halljuk és olvassuk, hogy legyünk önmagunk, hozzuk ki a legjobbat önmagunkból. A divatos szlogent szajkózni könnyű, de vajon mit is jelent pontosan?

Az önmegvalósítás szükséglete minden ember alapvető és természetes vágya, de a legtöbb esetben nagyon rögös, hosszú és kanyarokkal sűrűn tarkított út vezet odáig, hogy a kifejezés személyünkre szabott tartalmát megvalósítsuk.

 

Az önmegvalósítás szükséglete a pszichológiában

Az önmegvalósítás viszonylag új keletű fogalma a lélektannak, és kezdetben nagyon speciális területre használták. Kurt Goldstein pszichiáter tudományos munkái foglalkoznak azzal a fantasztikus jelenséggel, hogy a maradandó agyi sérüléseket szenvedett személyek milyen elképesztő módon képesek kompenzálni a hiányosságaikat.
Később a jól ismert Maslow-piramisba is belel került az önmegvalósítás. Az emberi szükségletek egymásra épülő önmegvalósítás maslow piramisszintjei között a legmagasabb helyet foglalja el:

  1. fizológiai szükségletek
  2. biztonság szükséglete
  3. szeretet szükséglete
  4. önbecsülés szükséglete
  5. önmegvalósítás szükséglete

Az önmegvalósítás szükséglete egyenlő a teljesség, a tökéletesség felé való törekvéssel. Létünk „Szent Grálja” az önmegvalósítás szükséglete, ennek kibontakoztatása. De hogyan érhetjük el az áhított célt?

Az önmegvalósítás szükséglete és a karrier

Önmagunk kiteljesítése nem feltétlenül esik egybe azzal, amit a környezetünk karriernek nevez. Közhelyes, de mélyen igaz az a kép, ami a tengernyi pénzt kereső (és tengernyi időt a munkahelyen töltő), de mélyen frusztrált és boldogtalan menedzserekről szól. Ha környezetünktől folyamatosan olyan visszajelzéseket kapunk, hogy „sikeres vagy”, mi is elhisszük, hogy a helyünkön vagyunk. Az ember társas lény, a társadalmi helyeslés pedig gyakran abba a csapdába terelheti az embert, hogy saját helyét nem találja, az önmegvalósítás szükséglete, annak valódi volta elsikkad az előreléptetések és dombornyomatos bankkártyák sűrűjében.

Az önmegvalósítás szükséglete vezet a boldogsághoz

A legmagasabb szintű emberi szükséglet az önmegvalósításé, ennek eléréséhez két nagyon fontos tényezőnek kell a helyén lennie.

Egyik az, hogy ne mások elvárásai szerint akarjunk élni. Ne az legyen a fontos, hogy szüleink, barátaink, vagy a második szomszéd mit gondol. Ez természetesen nem a másokon való áttaposást jelenti, „csupán” annyit, hogy a saját belső hangunk legyen a legfontosabb akkor, amikor döntést hozunk saját életünkben.

A másik, hogy az önmegvalósítás szükséglete akkor tud beteljesedni, ha tisztában vagyunk saját képességeinkkel; erősségeinkkel és gyengeségeinkkel egyaránt. Saját tehetségünk kibontakoztatása, a saját elvárásaink adta keretek között ugyanis egyenlő a boldogsággal.

(R.S)

Továbbiak:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .