Menü Bezárás

Az önmegvalósítás igénye

Az önmegvalósítás igénye

Az önmegvalósítás igénye alapvető emberi szükséglet. Mindannyiunk tapasztalta már, hogy hiába a jól fizető állás, a biztos megélhetés, sőt, akár a szerető környezet, valami mégis hiányzik, hogy elérjük annak a bizonyos piramisnak a csúcsát. Ez pedig nem más, mint az önmegvalósítás igénye, azaz a kiteljesedés.

A piramis csúcsa az önmegvalósítás igénye

Az önmegvalósítás igénye kapcsán rögtön eszünkbe juthat Abraham Maslow szükségletelmélete. Maslow egy piramis segítségével szemléltette az emberi szükségletek egymásra épülését. Az életben maradáshoz nélkülözhetetlen szükségletek a fiziológiai jellegűek. Ezt követi a biztonság, majd a szeretet, és az önbecsülés szükséglete. A piramis csúcsa pedig – mely megvalósulása nélkül ugyan lehet élni, mégis kulcsfontosságú – az önmegvalósítás igénye. Ez az oka annak a típusú elégedetlenségnek, mellyel még akkor is szembesülhetünk, ha stabil munkával, és akár szerető családdal is rendelkezünk.

Szorongató igény az önmegvalósításra

Gyakran lappangó, szorongató érzések formájában jelentkezik az önmegvalósítás igénye. Nem tudjuk igazán eldönteni, hogy mi okozza az elégedetlenségünket. Ilyenkor gyakran jelentkezik bűntudat is abból adódóan, hogy racionálisan végiggondolva mindenünk megvan, így az elégedetlenséget jogtalannak éljük meg. Miközben egy teljesen normális jelenségről van szó. A kiteljesedés igénye gyakran csak akkor kap kitüntetett figyelmet, amikor az nem tud beteljesülni.

Ennek számos jele van. Ilyen például a nehéz reggeli ébredés és hogy már a munkahelyed gondolatától is kiráz a hideg. Nem, nem igaz, hogy ez bármely munkahellyel így van. Azzal a munkahellyel van így, ahol nem érzed jól magad. De erre utalhat az az érzés is, hogy nincs kedved elkezdeni sem a napot. Ha ez visszatérően jelentkezik, akkor érdemes elgondolkodni az okán. Egyazon probléma folyamatos, újbóli visszatérése is ilyen jelzés, valamint a már említett, látszólag oktalan elégedetlenség érzés is arra utal, hogy az önmegvalósítás igénye háttérbe került.

Az önmegvalósítás igénye motivál: merj változtatni!

Először is fogadd el, hogy az önmegvalósítás igénye az élet természetes velejárója. Szükség van az újabb kihívásokra még akkor is, ha azok kockázattal járnak. Hiába a szuper fizetés, ha szellemileg nem elégít ki az állásod. Ilyenkor kell lépni.

  1. Első lépésként fogj egy tollat, és maradj egyedül a gondolataiddal egy-két órára. Próbálj meg visszaemlékezni, hogy miért választottad azt a szakmát, amiben dolgozol.
  2. Aztán gondold át azt is, hogy milyennek képzelted el a tökéletes munkahelyet és milyen pontokon tér ez el a jelenlegitől.
  3. Készíts listát, írd össze azokat a dolgokat, amik szerinted újra motiválnának és segítségükkel az önmegvalósítás igénye beteljesülhetne. Fontos, hogy tisztában legyél azokkal a tényezőkkel, melyek önmegvalósítási igényedet táplálják.
  4. Ezután már csak a bátorságodon áll, hogy hagyod-e magad bent ragadni a helyzetben, vagy már másnap elkezded felkutatni a listádnak megfelelő helyet.

(Á.N.)

Továbbiak:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .