Menü Bezárás

Az önismereti tréning célja

önismereti tréning célja

Mit várhatunk az önismereti tréning lehetőségektől és miképpen hatnak ránk? Az önismereti tréningek igazán csak a múlt század második felétől kezdtek elterjedni hazánkban. Mára ez a kifejezés többféle módszert és nézőpontot fed le. Ám ami közös bennük az az, hogy képesek boldogabb és teljesebb életet teremteni résztvevőiknek.

Az önismereti tréning célja

Minden önismereti tréning célja az, hogy hozzátegyen valamit az eddig megtapasztalt és megfogalmazott személyiségbeli jegyekhez. Valami olyat, aminek a birtokában az adott életterület problémái hatékonyabban megoldhatóak, vagy már a keletkezésükkor kivédhető. Minden önismereti tréning tudatosabbá teszi a résztvevőjét, és ezáltal közelebb kerül ahhoz az állapothoz, amikor nem az élettel sodródik tehetetlenül, hanem saját maga képes irányítani és kézbe venni élete dolgait.

Mi miatt megyünk önismereti tréning foglalkozásokra?

Természetes igényként merül fel az emberben az, hogy élete kihívásaival ne tudattalanul igyekezzen megküzdeni, hanem tudatosan, önmagához mintegy térképet kapva. Mindenkinek másmilyen térképe van, és az, hogy ez mit ábrázol, és hogy hogyan képes eljutni A pontból B pontba, az egyedül a saját útvonaltervezői készségétől függ, ami teljesen más is lehet, mint a szomszédjáé vagy a rokonáé. Ám hiába van az orra előtt a térkép, ha nem képes azt használni. Szükséges, hogy az útvonaltervezőt képes legyen használni, ráadásul jól. Ehhez meg kell ismerni a saját képességeket, és amit lehet, akár fejleszteni is. Így lesz képes az ember a rá bízott, és csakis neki szóló térképen jól és boldogan eligazodni.
Sokan felismerték már az önismereti tréning szükségességét, amelyek az élet több területére vonatkozóan adnak mélyebb önismeretet. Így például: családi kapcsolatok, párkapcsolatok, gyereknevelés, hivatás, vezetői készségek, kommunikáció, pénz terén.

Kik választanak önismereti csoportot?

Ma már szinte senki előtt nem hangzik idegenül az önismereti tréning csoport, de mégis, van egy réteg, akik szívesebben választják ezt a lehetőséget. Ők azok, akik életük egy-egy területén szeretnének valódi válaszokat kapni önmagukra vagy problémájukra vonatkozóan, akik nem elégszenek meg az életnek az „ez van” állapotával, hanem folyamatosan keresik életük jobbításának lehetőségeit, és ezt nem a külvilágtól várják csak, hanem önmaguktól, és saját szellemi-lelki fejlődésüktől.

Hogyan zajlik egy önismereti tréning?

A hagyományos önismereti csoportok általában kis létszámúak, lehetővé téve a 2-3 fős csoportokban történő önismereti munkát. A résztvevők a tréning során egyre jobban megismerik egymást, és egymás története erőforrásként hat a többiekre. Hiszen mindannyian az önismereti tréning által meghatározott életterületen szeretnének fejlődni, így az önismereti gyakorlatok során óhatatlanul is megosztásra kerülnek olyan tényezők, amelyek pozitívan hatnak az összes résztvevőre.
A Léleksziget önismereti tréningek általában 10 fős létszámmal zajlanak, és a tréner vezetésével tematikusan, lépésről-lépésre kerül feldolgozásra az adott önismereti tematika, miután a csoport megismerte egymást. Közben játékos önismereti feladatokkal kerülnek egyre közelebb önmagukhoz a résztvevők.

Az online önismereti tréning hatalmas előnye az, hogy az internet segítségével bárhonnan elérhető, és szabad időbeosztást tesz lehetővé. A virtuális teremben ugyanúgy lehetőség van konzultálni a trénerrel, mintha személyes önismereti csoportban venne részt valaki. Az online önismereti tréning tematikája és formája is a távoktatás szempontjait figyelembe véve van kialakítva úgy, hogy a résztvevői élmény ugyanolyan hatásfokú legyen, mint a csoportok esetén

Mit kell betartani az önismereti tréning során a résztvevőknek?

  • A Léleksziget tanfolyamokon minden esetben csoport titok van, ami azt jelenti, hogy a résztvevők mindent, amit hallanak, elmondanak egymásnak, titokként kezelik, nem adják és mondják tovább harmadik félnek.
  • A résztvevők nem minősítik és kritizálják egymást

Továbbiak:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .