Menü Bezárás

Önismereti csoport játékok felnőtteknek

önismereti csoport játékok

Az önismereti csoport játékok nem csak szórakoztatóak, de tanítanak és fejlesztik is önmagad keresésében, önismeretedben. Most mutatunk néhány lehetőséget, milyen önismereti csoport játékok várnak rád.

Rengeteg önismereti csoport játék van aszerint, mire van szüksége napjaink emberének ahhoz, hogy tökéletesen kiismerhesse önmagát és embertársait, illetve fejlessze önmagát. Egyedül vagy akár közösségben, ahol talán még könnyebb és egyszerűbb, ahol támaszkodhatunk a csoport segítségére a csoportmunka keretei között. Ilyen gyakorlatok a csoporton belüli együttműködés fejlesztése, vagy az értékrend tisztázását segítő gyakorlatok, a társas hatékonyság fejlesztését szolgáló gyakorlatok, és a csoport lezárását segítő gyakorlatok is. Mi most megpróbáltuk három nagycsoportban kategorizálni őket!

Önismereti csoport játékok a kapcsolatteremtés céljából

Ez a típusú önismereti csoport játék az ismerkedéshez szükséges készségeket fejleszti. Egyfelől segít leküzdeni a lámpalázat, oldja a kommunikációt, de még az emberismereti készségeink fejlesztését is növeli. Ilyen például az ügynevezett „füllentős” játék, amiben azt kell kiszűrni a három megadott tényből, hogy melyik nem igaz az adott személyre. De a csoportkohéziót, a csoport összetartozását is lehet erősíteni és fejleszteni, például a „Folytasd az akciót!” nevű önismereti csoport játékkal. Ennek lényege, hogy egy megkezdett, néma, mutogatás alapú történetet kell folytatnia a következőnek majd a végén megbeszélik, ki, hogyan értelmezi a történetet. Szintén a kommunikációs készséget fejleszti a „Csak rám figyelj!” játék, melyben el kell érnie egy harmadik félnek, hogy a két beszélgető partner közül az egyik rá figyeljen.

Önismereti csoport játékok az érzések kifejezésének és az empátiás készség fejlesztésének szolgálatában

A „Mi lenne ha” nevű önismereti csoport játék lényege, hogy a másikat jellemezzük és kitaláljuk, kiről van szó. A játékos előre eldönti, hogy „mi szeretne lenni , és ehhez a résztvevőknek bele kell élniük magukat a másik helyébe, vagyis fejlődik az empátiás készségük. Sőt, még a saját személyes tulajdonságaikról is kapnak visszajelzéseket. Vagy ott van „Férfi és Nő” önismereti csoport játék is, amelyben a társadalmi nemi szerepekkel kapcsolatos érzések, és nézőpontok kerülnek tisztázására, és elősegíti a kommunikációt a két nem között. Továbbá a „A szeretem- nem szeretem” lehet egyszerre ismerkedési játék, de akár abban is segíthet, hogy megismerjük a saját és egymás érzéseit és értékeit.

Önismereti csoport játékok a helyes konfliktuskezelésért

Kiválóan megtanulhatjuk kezelni a konfliktusokat „Ki bírja cérnával?” játékkal, amelyben versengés alakul ki a csoporttagok között, és szembesülniük kell a frusztrációval és akadályoztatással is. Aki helyesen kezeli a konfliktust, annak a játék egyfajta pozitív önérvényesítést ad. Ám igazán embert próbáló az asszertivitás játékainak nevezett gyakorlat is, amelynek célja, hogy a konfliktushelyzetben lehetséges három viselkedésmódot (agresszív, asszertív, szubmisszív) tisztázza, mikor, melyiket érdemes alkalmazni, és ezeket a szituációkat különböző szerepjátékokkal idézik elő.

(B.O)

Továbbiak:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .