Menü Bezárás

Önismeret fejlesztése otthon tippekkel

önismeret fejlesztése otthon

Az önismeret fejlesztése otthon akkor a legsikeresebb, ha nem hagyod figyelmen kívül a hozott családi mintákat sem. Fontos, hogy megtaláld a helyed a családi rendszerben, hogy meggyógyítsd, az anya vagy apasebeidet, valamint ne engedj a szülői érzelmi zsarolásnak sem.

Az önismeret fejlesztése otthon egy rögös út, mely nagy változásokat hozhat az életedbe, mi most néhány tippel segítünk neked ebben.

Önismeret fejlesztése otthon – a helyed megtalálása

Ha nem találod a helyed a világban, és nem látsz kiutat bizonyos élethelyzetekből, esetleg ugyanoda lyukadsz ki minden párkapcsolatodnál, akkor érdemes elgondolkodni azon, hogy az ok lehet az, hogy nem találod a saját helyed a családi rendszerben. Mit is jelent ez pontosan? Legelőször is azt, hogy megnézed, Te melyik generációs sorba érkeztél, hiszen bizonyos családi törvényszerűségek hatnak ránk azzal, hogy hol is foglalunk helyet a családi rendszerünkben. Tudattalanul felvehettél olyan családi terheket is, amiknek évtizedekig tartó cipelése nem a Te feladataid lennének. Hogy ezeket le tud tenni, ahhoz elengedhetetlen az önismeret fejlesztése otthon, ehhez tippeket itt találsz.

Önismeret fejlesztése otthon – anyaseb, apaseb gyógyítása

Amellett, hogy az önismeret fejlesztése során sikerül megtalálnod a helyed a családban, ráléphetsz az öngyógyulás útjára. A gyermekkorban ki nem elégített érzelmi szükségletek sok lelki problémát okozhatnak. Az önismeret fejlesztése és az anya illetve apasebek begyógyítása segíthet abban, hogy helyreállítsd az egyensúlyt.

A gyógyítás egyik lépése, ha felszínre hozod a tudattalan lelki kötődéseidet. Tudatosítsd, hogy milyen önként vállalt terhek nehezednek rád, amelyek eddig a lelkedben rejtetten megbújtak.

Az anyasebek és apasebek gyógyításáról és folyamatáról itt olvashatsz többet.

Önismeret fejlesztése otthon – az újabb sebek ellen

Az egyik legnehezebb önismereti feladat védekezni a szülői érzelmi zsarolás ellen. Ez nem mindig megy könnyen, ezért ne keseredj el, ha néha visszacsúszol, hisz ez mind hozzájárul ahhoz, hogy lelkileg egyre erősebb légy.

4 dolog, ami segít érzelmi zsarolás ellen:

  1. Hagyj fel azzal, hogy megváltoztasd a szüleidet
  2. Érzelmi zsarolás szituációja után kezdd el vizsgálni önmagad. Például: Milyen érzés váltotta ki belőled a védekező magatartást?
  3. Lépj ki a megszokott kommunikációból
  4. Tarts fizikai távolságot

Ha szeretnéd önismereted otthonról fejleszteni, akkor  itt megteheted.

Továbbiak:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .