Menü Bezárás

Önismeret fejlesztése és a családi minták

önismeret fejlesztése családi minták

Az önismeret fejlesztése sokkal hatékonyabb akkor, ha nem hagyjuk ki belőle a hozott családi minták vizsgálatát. Önismereti trénerként a családi rendszer, a hozott családi minták vizsgálata és feloldása is munkám középpontjában áll, ezért most ebből a szemszögből következzen pár gondolat a témáról.

Amikor az ember úgy érzi, hogy nem találja a saját helyét az életben, annak természetesen több oka is lehet. Az egyik ilyen ok az, ha valaki nincs a saját helyén a családi rendszerben, aminek ismertetője lehet az, hogy például nem lát kiutat bizonyos élethelyzetekből, ugyanazokat a köröket ismétli évek óta, ugyanoda lyukad ki minden párkapcsolatánál, nem jut egyről a kettőre, és így tovább, és így tovább.

Önismeret fejlesztése és a családi rendszerben elfoglalt hely

Mit is jelent a családi rendszerben elfoglalt hely? Semmi különösre nem kell gondolnod – és épp ettől működik nagyszerűen – mint arra, hogy megnézd, Te hol is vagy a saját származási családod rendszerében. Magyarul: melyik generációs sorba érkeztél meg, hányadik testvérként, és van-e utánad következő generációs sor (a gyerekeid).

Alapvető tény, hogy mindenki csak egyetlen helyet tud/képes betölteni a családi rendszerben, mégpedig a sajátját. Ha azonban olyan feladatok hárulnak rá a családban, amely feladatok miatt pl. „be kell segítenie” más családtagok helyére is, akkor már nincs egészen a saját helyén, hanem megoszlik két, vagy akár több hely között is.

Példa

Ha egy fiú még gyermekként elkezd besegíteni a család fenntartásába – dolgozni megy, pénzt keres, intézkedik – mert az apa nem tud jelen lenni a család életében (meghal, megbetegszik, sokáig távol van), akkor az a fiú a saját édesapja helyett is teszi a dolgát, így egyszerre két helyen van a családi rendszerben: a gyerek helyén és az apja helyén is. Mivel a gyerek a gyereknek járó saját helyén érzi jól magát, ezért ha ez az állapot hosszú távon, még felnőttkorában is fennmarad, akkor joggal érezheti úgy, hogy valami nem klappol, nem találja a helyét a világban, hiszen – szimbolikusan – a lelkében ő még mindig egyszerre van jelen a saját és az apja helyén is.

Csakhogy egy ember hosszútávon nem tudja mások helyét is betölteni, vagy úgy is mondhatnánk, nem képes mások sorsát, terhét is cipelni anélkül hogy bele ne fáradna, és hogy ne érezné úgy, elfogy az ereje.

Önismeret fejlesztése tudatos vizsgálattal és oldással

Emellett mindenkinek – neked is – szabad úgy döntenie, hogy leteszi a korábban – tudattalanul felvett, átvállalt terheket, és csak a sajátját cipeli tovább. Mások sorsát – bármennyire is erős hozzájuk a kötődésünk – úgysem lehet megoldani, mert mindenki csak a saját terheiért képes hatékonyan vállalni a felelősséget.

Van még egy „csavar” abban, amikor az ember úgy dönt, hogy végre a saját helyén kezdi el élni az életét: olyan hatalmas erőforrások birtokába jut, amiből másoknak is képes lesz adni anélkül, hogy neki elfogyna. Az önismeret fejlesztésének egyik nagyon fontos és az egyik leghatékonyabb építőköve tehát a családi rendszerben elfoglalt hely vizsgálata, annak felismerése és a szükséges lépések megtétele.

És mi a helyzet a Te helyeddel? Ott vagy benne? Vagy csak félig, negyedrészig? Ha nem teljesen vagy benne jelen, akkor hová teszed a többi energiádat, és hogyan jöhetnél ki ebből a helyzetből?

Válaszok itt >>

Továbbiak:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .