Menü Bezárás

Önbizalom növelés tippek

önbizalom növelés tippek

Az önbizalom növelés kulcskérdés napjaink társadalmában. Mindannyian tapasztaltuk már, hogy milyen hátrányokkal jár az önbizalom hiány. Sokszor nálunk gyengébb képességekkel rendelkezők érnek magasra kitűzött célokat is csupán azért, mert hisznek benne, hogy el tudják érni azokat.

Éppen ezért fontos az önbizalom növelés. A puszta elhatározás vagy az önbizalom növelés szándéka önmagában még nem elegendő, azonban a kellő akaraterő kiváló alapot nyújt különféle gyakorlatok kipróbálásához. A következőkben néhány tippel szolgálunk az önbizalom növelés elősegítéséhez.

Az okok feltárása önbizalom növelés előtt

Az önbizalom növelés úgymond nulladik lépése annak a feltérképezése, hogy miből fakad az önbizalom hiánya – hiszen ez már eleve meghatároz bizonyos módszereket – másrészt pedig, hogy az életed mely területén, mely „szerepedben” van szükséged nagyobb magabiztosságra. Lehet, hogy mint feleség, lehet, hogy mint anya, de az is lehet, hogy munkahelyi szerepedben lenne hasznodra nagyobb önbecsülés.
Az önbizalom növelés egy speciális fajtáját határozza meg az, ha arra jössz rá, hogy valamilyen gyermekkori élményből fakad a hiány. Ez fakadhat külső forrásból is, viszont a családon belül tapasztalt viselkedésmintákból egyaránt. A családon belül tapasztaltakat pedig még tovább bonthatjuk valamilyen sérelemre, vagy egyszerűen arra, hogy a gyermek már a szülők részéről is önbizalom hiányt észlelt és ez a minta generációsan megmaradt. Előbbi esetben a belső gyermek munka módszerét javasoljuk, melynek lényege a szülősebek feloldása és az áhított, elfogadó szülőkép kialakítása különféle rajzos, szerepjátékos és írásos módszerek segítségével.
Utóbbi esetben a családállítás gyakorlata működhet hatékonyan, mely a családon belüli dinamikák feltérképezésére irányul, így végezetül kiiktatva az önbecsülést gátló mozgatórugókat. A fenti két módszer többnyire egyéni vagy csoportos formában valósul meg, egy hozzáértő személy vezénylésével.

Önbizalom növelés a komfortzóna elhagyásával

Talán az önbizalom növelés ezen módszere igényli talán a legnagyobb akaraterőt és elhatározást. Bevállalni valamit, ami igencsak kívül áll a komfortzónádon ugyanis nem egyszerű feladat – nem véletlen az elnevezés, amikor belevágsz, valószínűleg először ideges leszel és kényelmetlenül érzed majd magad. Ez teljesen normális. Azonban épp ez az oka annak is, hogy miután meglépted, és megtetted, olyan mértékű elégedettség érzéssel áraszt el, ami rögtön egy hatalmas löketet ad az önbizalom növeléséhez. Hiszen bizonyítottad magadnak: megcsináltál valamit, amiről azt gondoltad, hogy nem vagy rá képes.
Készíts egy listát olyan célkitűzésekkel, melyekre mindig is vágytál, de sohasem volt merszed belevágni!

Állíts magadnak egy határidőt az új dolgok kipróbálására és ne engedd meg magadnak a halogatást!

„Elfogadom magam” – az önbizalom növelés optimizmussal

Biztosan hallottál már az önbizalom növelés kapcsán a napi egy pozitív gondolat jellegű praktikákról. Az önelfogadás folyamata szintén történhet terápiás keretek között, de ha nincs időd, vagy pénzed rá, néhány önbizalom növelés tipp önszorgalommal, otthoni közegben is elvégezhető. Az egyik ilyen a lista módszer. Szedd össze azokat a tulajdonságaidat, melyeket értékesnek találsz! Törekedj minél hosszabb összeállítani! Állj a tükör elé és sorold: mi az, ami tetszik magamban? Nem ér megállni legalább öt dolog alatt! Szemceruzával akár a tükörre is felírhatod őket, hogy minden reggel emlékeztessenek.
Sokszor hatékony a kudarcok feldolgozása és kielemzése is. Természetesen nem úgy, hogy hosszasan gondolkodsz azon, hogy mit rontottál el. Idézd fel az utolsó olyan esetet, amikor tehetetlennek érezted magad, vagy úgy érezted, hogy hibáztál, és próbálj meg öt pozitívumot találni a szituációban!

A negatív gondolatok pozitívra váltása és a rossz élmények jó oldalának szemlélete, ha rendszeressé válik, akkor változást hoz a teljes gondolkodásmódot tekintve is.

(Á.N.)

Továbbiak:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .