Menü Bezárás

Önbizalom idézetek

Önbizalom idézetek

Önbizalom idézetekkel számtalan helyen találkozhatunk. Rengeteg író, költő tollából, de pszichológusok és más, life coachinggal foglalkozó szakemberek szájából is származnak önbizalom idézetek, sőt, a filmekben és még a legpopulárisabb szórakoztatóipari termékekben és zeneszámokban is gyakran kerülnek elő.


Mindez pedig nem véletlen: az önbizalom az emberi létezés alapvető velejárója és egyben kulcskérdése.

Önbizalom idézetek tárháza

Az önbizalom idézetek nagy száma is azt mutatja, hogy az embereket alapvetően foglalkoztatja annak jelentése, működése, növelésének lehetőségei. Vannak olyan önbizalom idézetek, melyek egyszerűen annak meghatározására irányulnak, mások viszont egyben megerősítését is célozzák. Sok önbizalom idézet elsősorban a saját döntéseinkbe, valamint saját tetteinkbe és képességeinkbe vetett hitet hangsúlyozza:

„Hallgass, akire éppen akarsz, de a legjobb örökké az volt, ha az ember magára hallgatott.” (Tamási Áron)

„A véletlen titkos erői tőled függenek, te tudod kormányozni őket, mert ha ezt a hitedet elveszíted, a véletlenek reád rohannak és eltaposnak. A véletlent mindig a saját szolgádnak tekintsd, még akkor is, ha ez csak illúzió.” (Zilahi Lajos)

„Hittel tedd meg az első lépést! Nem kell hozzá látnod az egész lépcsőt, csak az első lépcsőfokot.” (Martin Luther King)

Önbizalom idézetek másképp

Az önbizalom idézetek másik nagy csoportja pedig éppen a fentiek feladásától, a beletörődéstől, a mások akaratának történő behódolástól és a megalkuvástól int óva:

„A beletörődés és az önfeladás azt jelenti, hogy önmagad méltóságából nap mint nap önkezűleg faragsz le tizedmillimétereket. Tehát te szünteted meg önmagad tartását. Az önbecsülés eredetileg benned lakozik, azonban elvész, ha hagyod.” (Csernus Imre)

„Ahelyett, hogy azt tartanánk szem előtt, amit valójában akarunk, azzal foglalkozunk, amit a saját vagy környezetünk véleménye szerint tennünk kellene. Megkérdőjelezzük a vágyainkat, kételkedni kezdünk az indítékainkban, és eltűnődünk, vajon hová tartunk.” (Dan Millman)

„Az embernek csak önmagára lenne szabad hallgatnia.” (Emil M. Cioran)

Az önbizalom idézetek hatása

Az önbizalom idézetek olvasgatása azért különösen népszerű, mert sokan küzdenek az önbizalomhiány és önértékelés problémájával. Ezek az önbizalom idézetek pedig mintegy motiváló és inspiráló hatással rendelkeznek, és segítenek erőt adni és felépíteni azt a hitet, hogy igenis értékes ember vagy. Nagy sok közülük pontosan arra próbál rávilágítani, hogy semmivel sem vagy kevesebb más embereknél, és ugyanolyan jogod van a boldogságra.

Éppen ezért sokszor heves, szenvedélyes, vagy éppen indulatos formában kerülnek megfogalmazásra, mint a következő záró sorok is, amit érdemes már holnaptól fejben tartanod:

„A tétovázás gyengíti az akaratot. Nincs helye a kétségeknek. Cselekedni kell!” (Ken Follett)

(Á.N.)

Továbbiak:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .