Menü Bezárás

Önbizalom növelése

önbizalom növelése

Az önbizalom növelése már gyermekkorban elkezdődik azzal, ahogyan nevelnek, amilyen sikerek és kudarcok érnek. Az önbizalom elengedhetetlen része a hétköznapi életnek, mégis nagyon sokan szenvednek az önbizalomhiány állapotától.

Önbizalomhiány okai

Ha valaki önbizalomhiánnyal küzd, annak oka több forrásból is táplálkozhat: gyermekkori lelki sérülés, vagy valamelyik szülő önbizalomhiányából, amit szolidaritásból a gyerek továbbcipel és nem mer/akar túllépni rajta (önbizalom hiányos szülő nagy valószínűséggel nem az önbizalom teli viselkedésformát adja át gyermekének).

Az önbizalomhiány mértéke is eltérő lehet, és az is előfordulhat, hogy csak bizonyos élethelyzetekben, élet területeken bukkan fel. Például ismerkedésnél, a másik nemmel való kapcsolattartásban, kapcsolódásban, munkahelyen, netán karrierben. Párkapcsolatokban tapasztalható önbizalomhiány gyakran összefügg az ellenkező nemű szülővel megélt kapcsolattal. Az élettapasztalat növekedésével és az életkor előrehaladtával az önbizalom azonban erősödhet.

Önbizalom növelése

Az önbizalom fejlesztésére több technika is rendelkezésre áll, van aki vizualizációs technikát alkalmaz, van aki elé megy a “kritikus” helyzeteknek, hogy így erősítse önmagát (pl. tréningek a nyilvános szereplés előtt álló cégvezetőknek), és van olyan, aki mélyebbre is leás: megkeresi a lelkében az önbizalomhiány valódi forrását, szembenéz vele, felismeri és újjáépíti. Ez a folyamat nem mindig “egy egyalkalmas” program, de már egy alkalom elindítja az önbizalom növekedést, és megmutatja, hogy hol és milyen irányban érdemes változni, mely területeken érdemes önmagadon dolgozni. Érdemes elindulni a szembenézés és a felismerés útján, mert az csakis pozitívumot hozhat az életedbe!

Továbbiak:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .