Menü Bezárás

Lelki betegségek megelőzése

lelki betegségek megelőzése

Mivel a lelki betegségek nem egyik pillanatról a másikra alakulnak ki, ezért érdemes idejében tenni a megelőzésük érdekében, akkor, amikor a lelki egyensúlyunk még nem billen ki középpontjából. Mert amikor már elhatalmasodik a lelki betegség, akkor jön a hosszan tartó pszichoterápia vagy akár a gyógyszeres pszichiátriai kezelés.

Lelki betegségek háttere

A lelki betegségek hátterében nagyon gyakran érzelmi problémák, érzelmi elakadások és gyermekkori lelki sérülések (szülősebek) állnak, amelyek az adott pillanatban nem tudtak feloldódni. Így éveken át hordozzuk őket, és amint egy, a fel nem oldott szituációhoz hasonló eseménybe kerülünk, újra aktiválódik a régi érzésminta. Ha már épp elégszer aktiválódott, akkor végül berögzül, és állandó érzelmi szűrőként működik az életünkben. Ez a szűrő szimbolikusan folyton ott van a szemünk előtt, és ezen keresztül látjuk csak a történéseket, annak ellenére, hogy szűrő nélkül nézve a dolgokat sokkal több lehetőség tárulna elénk.

A másik fontos háttere a lelki betegségek létezésének a származási családi rendszer nem megfelelő működése. Nem véletlenül tartja azt a családterápia, hogy a lelki probléma akkor a leghatékonyabban orvosolható, ha az egyént nem önmagában kezelik, hanem a családi rendszerét is figyelembe véve. Az érzelmileg egészségtelenül működő családokban felnövő gyerekek számtalan olyan érzelmi mintával, hitrendszerrel, tudatalatti szerepvállalással (pl. parentifikáció) lépnek az életbe, amely sokszor akadályozza a boldogulásukat, mintsem segítené.

A lelki betegségek kialakulását alapozhatják meg gyermekkorban még a generációsan továbbadott negatív érzésminták, mint pl. a szégyen, bűntudat, kishitűség (stb.) érzése, a megrögzült hitrendszerekhez való alkalmazkodás elvárása, az azonos nemű felmenők (női vagy férfi vonal) becsmérlése a másik nem részéről, a gyerek “használata” a szülők érzelmi igényeinek kielégítésére, az érzelmi biztonság hiánya gyermekkorban, a zűrzavaros és őszintétlen érzelmi játszmák, az érzelmek kifejezésének “letiltása”és így tovább.

Hogyan lehet megelőzni a lelki betegségeket?

Az egyik leghatékonyabb mód az, ha törődsz az érzelmi életeddel, fejleszted az érzelmi egészségedet, hiszen ezen keresztül tud töltődni és erőhöz jutni a lelked.

Na igen, de hogyan teheted meg mindezt?

1)Egyrészt úgy, hogy megtanulod begyógyítani az anyasebeidet és apasebeidet, vagyis “feltöltöd” a hiányérzeteidet (pl. szégyen, megbántottság, bűntudat, elfogadás hiánya stb.) a gyermekként meg nem kapott pozitív érzésekkel, és ezt a lehető legtöbbször megteszed.

2)Másrészt pedig az önismeret szintjén foglalkozol a családi mozgatórugókkal, a gátló hatású családi lelki kötéseiddel, egyszóval gyógyítod a családtörténetedet.

E két pontot segít elsajátítani ez az önismereti tréning is.

3)Nagyon sokat segít a lelki egyensúlyod fenntartásában az is, ha naplót írsz az érzéseidről, felismeréseidről, és időnként visszaolvasod.

4)Hatékony segítség, ha igyekszel fülön csípni felbukkanó érzéseidet, és beazonosítani azokat: mi váltja ki, mi a mögöttes tartalma, mit üzen önmagadról, stb.

Lelki betegségek előtt

A lelki egészségmegőrzést már akkor érdemes elkezdeni, amikor még nem csapnak össze a fejed felett a hullámok. Ha így teszel, akkor felvértezheted magad az olyan rossz lelkiállapotok ellen, mint amit a hosszútávú lehangoltság, a végeláthatatlan érzelmi játszmákba gabalyodás, a féltékenység, az alárendelt (bántalmazó) társkapcsolat, az üresség érzés, az irigykedés, az önbecsülés hiány, a megfelelési kényszer, a túlteljesítési kényszer, a szeretethiány, a bizonytalanság vagy a kétségbeesés váltanak ki.

Továbbiak:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .