Menü Bezárás

Az érzelmi tudatosság útja

érzelmi tudatosság útja

Az érzelmi tudatosság útja azt jelenti, hogy megtanulunk együttműködni önmagunkkal. Fedezd fel, hogy mennyi tényező befolyásolja érzelmeid kezelését és az életminőségedet!

Érzelmeink sok titkot rejtenek, és mennyiségük, kezelésük meghatározza életünk irányát. Ha megtaláljuk az összhangot önmagunkkal és másokkal, új út nyílik az önismeret és a harmónia felé.

Az érzéseket, érzelmeket lehet például

 • elfojtani, mintha nem is léteznének
 • titkos tabuként őrizni, és sosem hagyni felszínre törni
 • egészségesen megélni és kifejezni
 • romokban hagyni magunk mögött mindent, amit érintenek
 • lekicsinyelni vagy nevetségessé tenni
 • komolyan venni és mélyen átélni
 • testünkön keresztül kifejezni, a betegség rejtett nyelvén
 • félelemmel reagálni rájuk
 • az érzelmi intelligencia fejlesztése által megérteni és irányítani

és így tovább.

Amikor rendelkezünk érzelmi tudatossággal, akkor leszünk képesek rálátni arra, hogy miként is kezeltük eddig az érzéseinket.

Mi befolyásolja az érzelmek megélését, kezelését?

Nem is gondolná az ember, hogy mennyi minden befolyásolja azt, hogy mit kezd az érzelmeivel. Magyarul több oka is lehet annak, hogy milyen szinten áll valakinek az érzelmi tudatossága. Ezen (is) múlik az, hogy például felnőttkorára lesznek -e és ha igen, akkor milyen gyakran felesleges galibák, játszmák, bonyodalmak és „kertelések” az életében. Nem fogok újat mondani: a legtöbb „ok” a gyermekkori megélésekhez, a bennünk élő gyermek hogylétéhez kapcsolódik.

Befolyásoló tényező lehet például a szülők

 • érzelmi érettsége vagy éretlensége – azt adták tovább, amit ők is kaptak, vagy amit a sors nehézségei mellett adni tudtak
 • hitmondatai – pl.: „egy fiú sosem sír” vagy „így semmi nem lesz belőled fiam/lányom” vagy „tudom, hogy képes vagy rá”
 • ki nem mondott érzelmi parancsai – pl.: „gondolkozhatsz, ez függetlenséged alapja”
 • gyerektől elvárt szerepei – pl. a család „hőseként”, „jó kislányaként”, folyton segítőkészként jelen lenni

..vagy a család

Miért jó, ha tisztán látjuk, hogyan is állunk az érzelmeinkkel és azok megélésével?

 • ➤ Például azért, mert ahelyett hogy felesleges játszmákba bonyolódnánk bárkivel is, képessé válunk megfogalmazni, hogy mi is a „bajunk”, mely érzésünk az, ami adott esetben fogva tart és segítségért kiált. Az érzelmi tudatosságnak köszönhetően egyértelmű lesz, hogy miért érezzük azt, amit éppen érzünk, és segítséget kérhetünk, ha szükség van rá.
 • ➤ Aztán az is tény, hogy az érzelmi tudatosság egyfajta alap ahhoz, hogy az önismeretünket fejlesszük. Az önismeret pedig új dimenziókat nyit előttünk, és új irányokba terel. Mintha az élet egy varázslatos útjára lépnénk, ahol minden lépés mélyebb megértést hoz. Ez az, amikor valaki elkezd együttműködni a saját sorsával: az élet szárnyra kapja és csak repíti a számára megfelelő helyzetbe.
 • ➤ Az érzelmi tudatosság által képessé válunk meghallgatni a belső hangunkat. Lesz elég erőnk a szívünk által diktálta utat követni – még ha az a környezetünk számára logikátlannak tűnik is. Mesélni tudnék arról, hogy hányszor választottam a szívem hangját a racionális érvek helyett, mindenki értetlenkedése ellenére. Persze sokszor érzelmileg nehéz volt árral szemben döntést hozni, de utóbb mindig beigazolódott, hogy jól tettem. (Hozzáteszem, hogy lehetnek olyan élethelyzetek – az én életemben is voltak -, amikor a racionalitást kell előtérbe helyezni, minden helyzet egyedi!)
 • ➤ Továbbá ha mi elkezdjük tisztán látni az érzéseinkhez fűződő viszonyunkat, akkor teljesen más szemmel tudunk ránézni a gyerekeinkre. Elindulunk az érzelmileg érett szülőség útján. Ez az egyik, ha nem a legnagyobb ajándék, amit adhatunk nekik.

Te is elindulnál az érzelmi tudatosság útján?

Az érzelmi tudatosság fejlesztése folyamatos munka, de vannak olyan gyakorlatok és lépések, amelyek segíthetnek ezen az úton. Mindenekelőtt fontos, hogy figyelmet szenteljünk az érzéseinknek, ne próbáljuk elfojtani vagy elhárítani őket. Az önismereti munka és a terápia is hatékony lehet az érzelmi tudatosság fejlesztésében, segítve a mélyebb rétegek feltárását és az érzelmekkel való kapcsolat elmélyítését. Az érzelmi tudatosság nem csak önmagunkkal, hanem másokkal való kapcsolatainkkal is mélyebb és harmonikusabb életet hozhat.

A fenti témákat még részletesebben kifejtem, emellett konkrét önismereti gyakorlatokkal is segítek tudatosabban működni az érzelmeid terén. Jelentkezz az Érzelmi Tudatosság és Szülői Minták kurzusomra itt >>>

Ha érdekel a folytatás, iratkozz fel itt a hírlevelemre!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .