Menü Bezárás

Tudatos érzelmek gyakorlása

tudatos érzelmek

A tudatos érzelmek megélését gyakorolni kell. Az élet ritkán telik el úgy, hogy valaki ne kritizálna, vagy ne mondaná meg, hogy szerinte mit és hogyan kellene tenned. Ismerős a helyzet?

Létezik erre egy buddhista történet, ami szerint Buddha egy olyan emberrel utazott, aki folyamatosan becsmérelte őt és mindenféle módon ki akarta hozni a sodrából. Amikor megkérdezte ez az ember, hogy hogyan képes ennyire nyugodt és békés maradni, akkor egy kérdéssel válaszolt neki:

„Ha valaki ajándékot akar adni neked, és te úgy döntesz, hogy nem fogadod el, akkor kié az ajándék?”

Persze, hogy az ajándékozóé…

Létezik egy nagyon fontos dolog, amit az emberek sokszor elfelejtenek: mindig azé a probléma, akié a rossz érzés. Vagyis, ha én rosszul érzem magam attól, mert a másik az irigysége miatt piszkálni kezd engem, akkor az enyém is a probléma (az ajándék). Ám ha észreveszem, hogy a másikat az irigysége táplálja, és az beszél belőle, akkor akár meg is hagyhatom neki ezt az érzést (az ajándékot). Ez a buddhista történet tökéletesen megfogalmazza a tudatos érzelmek működését.

Példa: Miért érezheted magad rosszul, amiért piszkál a másik?
Másképpen kérdezve: miért fogadod el az olyan ajándékot, ami nem tetszik?

Például azért, mert belül nem érzed magad biztosnak, és jön valaki, aki a viselkedésével ezt meg is piszkálja benned. Ha biztos lennél magadban, akkor eszed ágában sem lenne elvenni tőle az ajándékot. Ám inkább neki hiszel elsősorban, és ezzel már bontogatod is a kapott ajándékot.  És ahelyett, hogy megköszönnéd neki, hogy rámutat (emlékeztet) valamely gyenge pontodra, helyette ösztönösen, tudattalanul és rossz érzésekkel tudsz csak reagálni a jelenlétére. (Mérgesen, csapkodva, durcásan bontod ki az ajándékot, amit aztán hatalmas lendülettel a sarokba hajítasz…)

Nos, ezért tükör mindenki, aki jelen van az életünkben, és minden azért történik körülötted, hogy észrevedd, hogy megengedheted magadnak, hogy nem fogadsz el egy vagy több neked nem tetsző ajándékot.

A tudatos érzelmek megélését érdemes sokat gyakorolni.

Továbbiak:

2 Comments

  1. Gabi

    Szia Kata! Ez nagyon tetszett! Mert sajnos èn is nagyon szivesen bontogatom az „ajàndèkokat” akkor is ha tudom hogy igazam van 100% -osan. MIÈRT ?? Mièrt kèpes a fèrjem is lelkiismeret furdalàst kivàltani belölem minden aprósàg miatt? Köszönöm vàlaszod

    • Kata

      Kedves Gabi, az online felület most csak arra ad módot, hogy idézzem saját magamat a fenti cikkből: „megengedheted magadnak, hogy nem fogadsz el egy vagy több neked nem tetsző ajándékot.”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .