Menü Bezárás

A családállítás lényege

családállítás lényege

A családállítás lényege az, hogy a probléma mögött meghúzódó valódi elakadások láthatóvá és feloldhatóvá válnak. A módszer Bert Hellinger nevéhez fűződik.

A családállítás egy olyan technika, ami Bert Hellinger német terapeuta nevéhez fűződik. A családállítás arra alkalmas, hogy megmutassa, milyen láthatatlan, családi, transzgenerációs mozgatórugók vezérelnek minket egy-egy nehéz élethelyzetben. Ezen kívül segít a konfliktus megoldásának megtalálásában és a kiegyensúlyozott életvitel kialakításában is.

A családállítás lényege

Életünk során sokszor érezhetjük úgy, hogy nem tudunk túljutni egy nehézségen, problémás élethelyzeten, vagy hogy újra és újra ugyanabba a szituációba kerülünk bele. Hiába határozzuk el, hogy most másként csináljuk, máshogyan oldjuk meg, vannak olyan tényezők, minták, amelyek mélyen, a lelkünkben hatnak, és nem mindig elég a tudatos elhatározás. Ezek a lelki kötelékek gyakran vezetnek el a családból, szüleinktől, nagyszüleinktől, sőt akár a dédszüleinktől tudattalanul hozott generációs lelki kötésekhez.
A családállítás lényege az, hogy eredetileg azokkal a család dinamikai törvényekkel dolgozik, amelyeket ha megismerünk és elkezdünk alkalmazni, valódi változásokat hoznak életünk minden területén. A családállítás mögött meghúzódó “törvényszerűségek” nem újkeletűek. Böszörményi Nagy Iván amerikai magyar pszichiáter már foglalkozott ezzel a témával, és Hellinger nagyon sokat merített belőle.

A családállítás sem mindenható

Azokat az életviteli elakadásokat, amelyek családi rendszerünkből fakadnak, tudatos elménkkel feltérképezni, és megoldani nem mindig lehet. Természetesen nem minden probléma mögött húzódik csak generációs ok, és sokszor nem csak egyféle szempontból érdemes megvizsgálni a megoldási útvonalat, azonban a módszer bizonyos esetekben hatékony. 2014 tavaszán igazolták szakemberek Németországban, hogy a családállítás különösen akkor hatékony, ha terápiás folyamatban kiegészítésként alkalmazzák, vagyis nem önmagában.

Ma Magyarországon a családállítás módszere nem minősül terápiának, azonban lehet terápiás hatása is. A családállítás lényege, a módszer hatékony önfejlesztésre, önismeret mélyítésre, és arra, hogy valódi válaszokat és segítséget kapj jelen életed jobbá tételére.

Családállítás menete

A családállítás menete nem teljesen ugyanaz ha valaki csoportban vagy egyéni családállításban vesz részt. A családállítás menetéről itt egy bővebb leírás.

Jelentkezés egyéni családállításra

Továbbiak:

3 Comments

  1. Adrienn

    Családállitás folyamán megoldódik a probléma, vagy ha szakitani kell pl. rám van bizva, vagy elszakitják? a másik kérdésem az, hogy ha egy kapcsolat a kérdés, a másik fél aki nincs jelen, érzi-e ezt az egészet?

    • Kata

      Kedves Adrienn, ha már megérett valakiben a szakítás gondolata, akkor attól, hogy az állításban megtörténik a szakítás, attól a valóságban még tudatni érdemes a másik féllel is, hogy vége 😀 De volt már olyan is, hogy a másik fél, az állításról nem tudva jelentkezett be a párkapcsolat tagjánál, hogy nem akarja folytatni. De erre alapozva az állításról hazamenni és várni, hogy majd felhív hogy szakítson, nem túl szerencsés. Igen, a másik félre is hatással lehet az állítás. Szóval bátorság, azért az kell akkor is, ha az ember állít. 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .