Menü Bezárás

A családállítás hatékonysága

családállítás hatékonysága

A családállítás hatékonysága volt a téma, amikor egy kedves ismerősünk is velünk tartott székesfehérvári csoportunkba. Elmesélte, hogy néhány hónapja vett részt egy családfelállítás csoportban, és kételkedik az ott tapasztaltakban, mert még mindig nem oldódott meg a problémája.

Nem ismerősünk az egyedüli, aki hasonlóan vélekedik aktuális élethelyzetének megoldatlanságáról, ezért álljon itt néhány ezzel kapcsolatos tényező:

Amikor oldás történik egy problémára (feltételezve, hogy a családállítást vezető hiteles, felkészült szakember), akkor a pozitív változás függ

  • a probléma mélységétől
  • mióta hordozza a lelkében megoldatlanul
  • hol tart a megoldásában: minél megoldottabb, annál hamarabb jön a pozitív változás
  • mennyire képes/akarja meglátni a probléma mögött húzódó okokat
  • az adott probléma, az ahhoz való ragaszkodás mennyire épült be a személyiségébe

Ezen kívül pedig érdemes tudni, hogy nem mindenkinek a családállítás az ő tuti módszere, sőt, németországi, 2014-es kísérletek szerint is a családállítás akkor a leghatékonyabb, ha az terápiás folyamatba (pszichoterápia, kineziológia, érzelmi stresszoldás stb.) van beillesztve. Ez azt jelenti, hogy a lelki segítőddel dolgoztok egy problémád megoldásán hétről hétre, és közben kiegészítitek azt egy családállítással.

Családállítás hatékonysága és működése

Amikor családállítás során megtalálunk egy olyan régen berögzült lelki dinamikát, családi mintát, amire alapozva hoztad meg életed fontosabb döntéseit több éve, évtizede, és ami szervesen beépült életed mozgatórugói közé, majd – akár családállításnak vagy bármilyen másik módszernek köszönhetően –  oldódik, akkor időre van szüksége a léleknek és a személyiségnek, amíg kialakul az új struktúra.

A mosogatóban felhalmozott edény és tányérkupacból mosogatáskor sem a legalsó tányért húzod ki, mert különben a halom megrogyik, szétesik, a struktúrája felborul. Így van ez a személyiségünkkel is: lépésről lépésre lehet haladni, mindig egy-egy hagymahéjat (fedőproblémát) lehántani (megoldani), amíg el nem érkezünk a gyökérproblémáig.

Tehát az első állítások alkalmával nem a “legalsó tányér” kerül kihúzásra, hanem a felső edények közül egyik-másik (a fedőproblémák). Ám épp a fedőproblémák megoldása vezet el a valódi probléma megoldásához, amihez idő kell. Ugyanakkor annak is időt kell hagyni, amíg a lélek felkészül, hogy szembe merjen nézni a valódi okkal (a legalsó edénnyel a mosogatóban).

A családállítás hatékonysága rajtad is múlik

A családállítás módszere nem nyújt senki helyett megoldást. Ez a módszer megmutatja azt, hogy mi alapján, hogyan működünk az életünkben. A döntés, miszerint valaki megmarad-e ennél a működési módnál vagy sem, mindig azon múlik, akié a probléma. Sokszor már az is segítség és felszabadító hatású, ha az ember megérti: mit miért tesz az életében. Ha ezzel együtt pedig boldog, akkor az úgy van jól, és nem biztos, hogy ki kell húznia a legalsó tányért az edénykupacból. De ha nem boldog, akkor érdemes mélyen önmagába néznie és bátran elindulni az ismeretlen felé azzal, hogy elkezd változtatni és változni. Hiszen mindenki képes változni és változtatni.

Lehetőségeid a változtatásra:

Önismereti tanfolyamok >>

Továbbiak:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..