Menü Bezárás

Családállítás hatékonysága

családállítás hatékonysága

A családállítás hatékonysága volt a téma, amikor egy ismerősünk elmesélte, hogy néhány hónapja vett részt egy családfelállítás csoportban, és kételkedik az ott tapasztaltakban, mert még mindig nem oldódott meg a problémája.

Nem ismerősünk az egyedüli, aki hasonlóan vélekedik aktuális élethelyzetének megoldatlanságáról, ezért álljon itt néhány, a családállítás hatékonyságával kapcsolatos tényező. Amikor oldás történik egy problémára (feltételezve, hogy a családállítást vezető hiteles, felkészült szakember), akkor a pozitív változás függ

  • a probléma mélységétől
  • mióta hordozza a lelkében megoldatlanul
  • hol tart a megoldásában: minél megoldottabb, annál hamarabb jön a pozitív változás
  • mennyire képes/akarja meglátni a probléma mögött húzódó okokat
  • az adott probléma, az ahhoz való ragaszkodás mennyire épült be a személyiségébe

Ezen kívül pedig érdemes tudni, hogy nem mindenkinek a családállítás az ő tuti módszere. Sőt, németországi, 2014-es kísérletek szerint is a családállítás akkor a leghatékonyabb, ha az terápiás folyamatba, kiegészítő módszerként van beillesztve.

Családállítás hatékonysága és működése

Tegyük fel, hogy családállítás során megtalálunk egy olyan régen berögzült mintát, amire alapozva hoztuk meg életünk fontosabb döntéseit több éve, évtizede, és ami szervesen beépült életünk mozgatórugói közé. Amikor ez oldódik, akkor időre van szüksége a léleknek és a személyiségnek, amíg kialakul az új struktúra.

A mosogatóban felhalmozott edény és tányérkupacból mosogatáskor sem a legalsó tányért húzzuk ki, mert különben a halom megrogyik, szétesik, a struktúrája felborul. Így van ez a személyiségünkkel is: lépésről lépésre haladunk, mindig egy-egy hagymahéjat (fedőproblémát) hántunk le, amíg el nem érkezünk a valódi megoldásokig.

És ehhez bizony idő kell. Ugyanakkor annak is időt kell hagyni, amíg a lélek felkészül, hogy szembe merjen nézni a valódi okkal és megoldásokkal.

A családállítás hatékonysága rajtad is múlik

A családállítás módszere nem nyújt senki helyett megoldást. Sokszor már az is segítség és felszabadító hatású, ha az ember megérti: mit miért tesz az életében. Ha ezzel együtt pedig boldog, akkor az úgy van jól, és nem biztos, hogy ki kell húznia a legalsó tányért az edénykupacból. De ha nem boldog, akkor érdemes mélyen önmagába néznie és bátran elindulni a változtatás felé. Vagyis a családállítás hatékonysága nemcsak az állításvezetőn, hanem rajtunk is múlik.

Továbbiak:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .