Menü Bezárás

Fiúból férfivá, lányból nővé válás

Mikortól jelenik meg lelki értelemben a nővé válás? Mikortól számít egy fiú férfinak? Sok családban egyszerűen csak úgy megtörténik a dolog, pedig lehetne akár ünnep is belőle!

Családi rituálék

A rituálék és ceremóniák ma is fontos eseményei az ember életének, és minden esetben azt az üzenetet közvetítik a családtagok, rokonok, ismerősök számára, hogy valami megváltozik, valami lezárul és valami új kezdődik el az idő előrehaladtával. Gondoljunk csak az esküvőre vagy a ballagásra: az ifjú pár belép egy új életciklusba, a fiatal befejezi tanulmányait, hamarosan kirepül a családi fészekből. Ezek az események pedig minden esetben felkészítenek az újabb életperiódus szakaszára. Nagyon fontos útjelzők ezek az ember életében, és abban, hogy érett személyiségként tudjon létezni a világban.

Érettségi rituálék

Léteznek érettségi rituálék is, a mi társadalmunkban ez gyakorta kimerül a 18. születésnapi buliból vagy az érettségi ballagásból. Ám ősi népeknél inkább hagyomány a fiatal fiút különböző próbáknak alávetni, hogy bizonyítsa rátermettségét, ezáltal férfivá válását, ilyen rituálék vannak pl. a maszájok, ausztrál őslakosok körében is.

Nővé válás és férfivé válás

A mai szétzuhant családi viszonyok között még nagyobb jelentősége lenne annak, hogy a férfivá válás vagy akár a nővé válás folyamatának nagyobb hangsúlyt adjanak, hiszen ezzel is erősíteni lehet(ne) a férfi vagy a női vonal továbbadását, a generációk közötti folyamatos áramlást. Azokban a családokban ugyanis, ahol a férfi el van ismerve férfiként, és a nő nőként, és ezt a gyerekek is megtapasztalhatják, ott nagyobb valószínűséggel kerülnek ki a családból egészséges lelkülettel a fiúk és lányok, és válnak önmagukat tisztelő és becsülő férfiakká és nőkké. Az elismerést jelentheti egy “rituális” családi ünnep, vagy anya-lánya közös ebéd, vagy bármilyen olyan jellegű dolog, ami által a szülő(k) kommunikálják a gyermekük felé, hogy mostantól férfiként/nőként tekintenek rá.

A legnagyobb ajándék egy gyermeknek pedig az, ha a saját férfivá vagy nővé válását a szülei ismerik el. Ennek számtalan előnye van a későbbiekre vonatkozóan: elköteleződésre való hajlandóság, harmonikus párkapcsolat, termékenység, a nemek elfogadása, a saját élet megélése, lelki stabilitás, és így tovább.

A szülőnek is jó

Ezért amikor a gyermekek férfivá vagy nővé cseperednek, szülőként bátran ki lehet nyilvánítani feléjük az  elismerést, akár ajándékkal is meg lehet pecsételni az eseményt. A legjobb az, ha ezt nincs összekötve más ünneppel (névnap, születésnap), hanem külön időt szán rá a család.

Egy ilyenfajta rituálé nemcsak a gyermek lelkének tesz jót, hanem a szülőket is elkezdi felkészíteni arra az időszakra, amikor a gyerekek kirepülése után az anyai/apai funkciójukra már kevésbé lesz szükség. Hiszen szülőként mindig érdemes szem előtt tartani, hogy “a gyermekedet kb. 20 évre kaptad csak kölcsön, a társadat pedig egész életre.”

A témáról bővebben a Lélek Térkép programon hallhatsz.

De mit is gondolhatnak a férfivá válásról mások? Erről szól ez a rövid filmjelenet, amiből kiderül, hogy sokan azt sem tudják, hogy mikor is váltak igazi férfivá:

Továbbiak:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .