Menü Bezárás

Megvalósult álom

megvalósult álom

A megvalósult álom hírvivője Böjte atya, aki sokszor mondja, amikor nehéz sorsú gyerekei kiröppenőben vannak otthonából: “merj nagyot álmodni!” Sok gyermeki lélek ült fel már ezeknek a szavaknak a szárnyára és repült messzire, legyen szó akár tanulásról vagy az önálló élet elkezdéséről.

“A gyerekeknek mindig azt mondom: aki sokszor hátranéz és úgy biciklizik, az jó nagyot fog esni. Merj előre nézni! Merj bízni magadban! Isten egy marék porból teremtett, de beléd lehelte az ő lelkét…”(részlet Csaba testvér: Isten nagyon drukkol nekünk c. cikkből)

De mi van azokkal, akiket nem ösztönöznek Böjte atyák?

A döntés azé, akié az álom

Ha már úgy esett, hogy valakit nem biztattak Böjte testvérek arra, hogy merjen nagyot álmodni, akkor bizony magának kell elindulni a hit útján, magának kell elkezdeni bízni és hinni abban, hogy amit szeretne, azt előbb utóbb el is éri. No persze tenni is érdemes érte.

Nagyon sokat számít az, hogy gyermekkorodban milyen üzeneteket kaptál a szüleidtől, és természetesen az is, hogy szülőként milyen üzenetet juttatsz el gyermekeidhez.
Ha a gyermek álmodozik, és ennek hangot is ad, majd a szülő legyint rá, és hóbortnak veszi a megjegyzést, akkor azt mélyen bevésheti a gyerek lelkébe, persze negatív töltésű érzelemként és élményként. Azt üzenve gyermekének ezzel, hogy amit mond, gondol és érez, az felesleges, komolytalan és úgysem lesz belőle semmi. Ám felnőttkorban egy ilyen anyasabet magad is képes vagy begyógyítani.
Érdemes észrevenni, hogy ilyen esetben a szülő szavai az ő saját félelmeiből és, sikertelenség érzéséből fakadnak, nem pedig annak lehetőségéből, hogy az a másik “lény”, vagyis a gyermeke mivé-kivé válhat.

Ám ha egy “Böjte atyás” megjegyzés érkezik válaszként, akkor attól minden gyermek szárnyakat kap, mintegy engedélyt arra, hogy megvalósíthatja az elképzelését, az álmát. Hogy miért? Egy gyerek számára kezdetben (és olykor élete végéig) a szülei jelentik az Istent. És ha a Szülőisten “megenged”, akkor minden rendben van. Ha nem, akkor pedig semmi sincs rendben.

Ezek a megengedések pontosabban nem megengedések sokszor visszaköszönnek önismereti munkán, érzelmi oldásokon, generációs életút elemzéseken.

A döntés végül mindig azé, akié az álom, hiszen ezeket a feljebb említett szülői mintákat le lehet vetkőzni, át lehet alakítani tudatos felismeréssel, önmunkával.

Az ismeretlen lépés

Az álmok nem megvalósulásának sokszor az is lehet az oka, hogy valaki fél megtenni az első lépést. Azért, mert nem tudja, mi van a lépés túloldalán. A megszokott és biztonságos sokkal ismertebb, stabilabbnak tűnik, ezért aztán mindig a lépés innenső oldalán marad, és sosem érkezik meg a túloldalra.

Pedig ha valaki hívást érez megtenni valamit, ami nagyon ismeretlennek tűnik, de mégis lép, akkor hirtelen úgy állnak össze a dolgok, hogy minden segítő erő ott terem: egy csapásra felhívja valaki, aki a továbblépéshez jelent segítséget, találkozik egy emberrel, jön egy esemény vagy bármi, ami továbblendíti őt az álma megvalósulásában. Erre az áramlatra aztán csak fel kell ülni, és vele együtt szállni, ahogyan Böjte atya is buzdítja gyermekeit.

A segítség

A segítség az élettől általában akkor érkezik meg, miután meghoztad magadban a döntést. Amikor felvállalod azt a bizonyos lépést, aminek a túloldalán nem mindig tudod, hogy mi vár rád. Egy ilyen nagy és kockázatosnak tűnő lépés megtétele után történt az egyik legérdekesebb esetem.

Vannak persze olyan megvalósulások is, amihez több idő kell, és ami rögösebben megy végbe. Egy ismerősöm például, aki munkája mellett az ejtőernyőzésnek élt, már 4 éve mondogatta, hogy szeretne külföldre menni és ott ejtőernyő oktatóként dolgozni. Legutóbbi beszélgetésünkkor már a tengerentúlon lakott, és azt csinálta, amit 4 éve is mondogatott. A vállalkozásából kiszállt, de ehhez másfél évre volt szüksége.

Te hogy vagy az álmaid megvalósulásával?

 

Neked van megvalósult álmod?

View Results

Betöltés ... Betöltés ...

Továbbiak:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .