Menü Bezárás

Családi konfliktusok megoldása: ki kezdje?

Családi konfliktusok megoldása: ki kezdje

A családi konfliktusok megoldása sokszor azon bukik el, hogy mindenki a másiktól várja az első lépést, így aztán soha nem lép senki. Emögött gyakran régi sérelmek, a legmélyén pedig akár kora gyerekkorban szerzett érzelmi hiányok, mintázatok húzódnak. Mi lehet a megoldás?

Jó lenne netán visszacserélni a családtagjaidat a “boltban”, azzal az indokkal, hogy tévedés történt, Te nem ilyet kértél? Nem ilyen apát, anyát, testvéreket és többieket? Mert ha úgy érzed, hogy nem a jó családba születtél, hogy körülötted sok minden zűrzavaros, senki nem hallgat meg, félreértik a szavaidat, játszmahegyek zajlanak le egy-egy családi összejövetelen, egy kis gyomorgörccsel megfűszerezve, pláne amikor apád jut szóhoz, és már évek óta sértődötten vonul mindenki félre, akkor senki nem vonhatja kétségbe az érzéseidet, az igényedet, hogy te szeretetet és békét akarsz, azt akarod, hogy minden sokkal simábban és gördülékenyen menjen, azt szeretnéd, ha a Te örömeidet a családtagjaid is elismernék és őszintén támogatnának és különben is a hollywoodi filmekben mindig összejön a végére….

Valóban nehéz egy olyan családdal, mint a fenti, és valóban jogosan gondolod azt, hogy máshogy kéne lennie. Csakhogy…

A családi konfliktusok megoldása nem megy önmagad megoldása nélkül

…csakhogy ha arra vársz, hogy ők kezdjék észrevenni azt, amit Te szeretnél, akkor könnyen lehet, hogy túl sokáig vársz. Könnyen rámehetnek az éveid, és az energiáid. Ezt ugye nem akarod?

Nem lenne egyszerűbb az élethosszig tartó várakozás helyett Neked megtenni az első lépést?

Az első lépés: önmagadtól várni, hogy elkezdd rendezni a benned lerakódott szülői, családi mintákat, gyermekkori sérelmeket!

Nem lenne-e kifizetődőbb nem várni senkire, hanem saját magadnak megtalálnod a lelki békédet önfejlesztő munkával és lelked meggyógyításával? Nem lenne-e jobb, ha végre szembenéznél azzal, hogy a családtagjaidat nem viheted vissza a boltba, vagyis Neked pont rájuk van szükséged ahhoz, hogy lelkileg és érzelmileg is bölcsebbé és érettebbé válj?

Hiszen az ő viselkedésüket nem tudod megváltoztatni, de azt viszont, hogy Te mit kezdj azokkal az érzelmekkel, amiket kiváltanak belőled, na azzal sokkal többre mész! Azzal, hogy szembenézel a megváltoztathatatlannal, amit szépen feloldasz magadban, azzal ezerszer többre mész! És a legszebb az, hogy miközben végzed ezt az önmunkát, közben lelkileg erősödsz, önállósodsz, visszatér az önbizalmad és újra szabadnak kezded érezni magad. Következményeképpen pedig később már ösztönösen kimaradsz a családi játszmákból, konfliktusokból.

Ezért azt mondom: Te a lehető legjobb családba születtél. Hiszen nélkülük el sem indulhatnál a lelki érettség, és a bölcsebbé válás útján.

JELENTKEZÉS egyéni belső gyermek és családállítás foglalkozásokra itt!

 

Továbbiak:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .