Menü Bezárás

Önmegvalósítás Maslow piramisának csúcsán

önmegvalósítás Maslow piramis

Az önmegvalósítás Maslow szerint is alapvető szükséglet, mely segít abban, hogy az egyén azzá váljon, akivé szeretne. De vajon hogyan valósíthatjuk meg ezt? Az út végigjárásához jó, ha ismerjük az emberi szükségleteket.

Az önmegvalósítás a Maslow – piramis csúcsán áll, jelzi, hogy ez az emberi szükségletek közül a legmagasabb rendű. Sokan nem is érik el, de minden ember életében fontos szerepet játszik. De mi is az a Maslow-piramis?

 

Önmegvalósítás maslow motivációs piramisában

Abraham Maslow amerikai pszichológus az 1950-es években dolgozta ki a motivációs rendszerét, mely az emberi szükségleteket írja le vizuálisan jól érthető, plasztikus módon, egy piramis formában ábrázolva azt. A motivációs piramis ismerete mindenki számára fontos. A tudatosan élő, kiteljesedni vágyó emberek átgondoltan fejlesztik személyiségüket.
Az elmélet szerint öt alapvető, ösztönszerű emberi szükségletet határozhatunk meg, melyek hierarchikus sorrendben követik egymást és késztetik az embert a fejlődésre.

Az öt alapvető pillér az önmegvalósításhoz Maslow motivációs piramisában:

  1. fiziológiai szükségletekönmegvalósítás Maslow piramis
  2. biztonság szükséglete
  3. összetartozás szükséglete
  4. önbecsülés szükséglete
  5. önmegvalósítás szükséglete

Amíg tehát a legalsó, fiziológiai szükségletünk nincs kielégítve, addig nem is fektetünk hangsúlyt a többi szükséglet beteljesedésére, csekélyebb a motivációnk a biztonságra, összetartozásra, és így tovább. Gondolj csak a háború sújtotta övezetekre, ahol éhínség tombol: az embereknek az éhségük csillapítása a fontos (1. szint), és ez sokszor felülírja a biztonságuk (2. szint) szem előtt tartását: pl. amikor egy kiló kenyérért a biztonságukat is kockáztatva indulnak el emberek a város másik felébe.

Az önmegvalósítás maslow-i kapcsolata a munka terén

A piramis-modellt használhatjuk az életünk különböző területeire vonatkoztatva. Nézzük meg most a munkavégzés, hivatás területére vonatkozóan:

Ebben a példában a piramis legalsó szintjét, mint fizikai szükségletet a munka jelenti. Ezen a szinten a megélhetés a munkától függ: azért járunk dolgozni, hogy legyen pénzünk fedezni a költségeinket.
A fizikai megélhetésből következik a biztonság iránti vágy. Éreznünk kell azt a biztonságot, hogy a munkánkért kapott fizetésből meg tudunk élni és tudjuk tovább járni az önmegvalósítás és a Maslow – piramis rögös útját.

A harmadik szinten a szociális kapcsolatok szükséglete áll: fontos éreznünk azt, hogy a munkahelyünkön egy jó csapat részesei vagyunk, értő és szerető közegben tölthetjük el a munkaidőt.

A következő szinten jelenik meg a szociális elismerés iránti szükséglet: vágyunk arra, hogy elismerjék a képességeinket, a munkánkat, mely majd az identitásunk szerves részévé válik, mint például a munkahelyi hierarchiában betöltött szerepünk.

Mindezek csúcsán találjuk meg az önmegvalósítás és Maslow kapcsolatát. Ezen a szinten válik fontossá, hogy a munka örömet okozzon, kihívást jelentsen, melyben az egyén a személyiségét tudja kiteljesíteni.

Az önmegvalósítás és a Maslow szerint elvezet a teljességhez

Egy szükséglet kielégülése Maslow szerint mindig egy újnak a megjelenését hozza magával, de sosem szabad megfeledkeznünk a már korábban kielégült szükségleteink fontosságáról, hisz azok is hozzá járulnak ahhoz, hogy elérjük az önmegvalósítást a Maslow- piramis csúcsán.

(F.L.)

Továbbiak:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .