Menü Bezárás

Szülő gyermek kapcsolat

Szülő gyermek kapcsolat

A szülő gyermek kapcsolat gyógyulásában a kulcs az elfogadás. De miért is fontos ez ahhoz, hogy teljes életet élhess? 

Munkám során több olyan vendéggel dolgoztam, akik valamiért nehezteltek egyik vagy mindkét szülőjükre, úgy érezték, nem kapták meg azt a harmóniát és szeretetet otthon, amire szükségük lett volna. Az emberek többsége nincs megelégedve azzal, amit a szüleitől érzelmileg kapott, ezért nálam nem is tabu az, amikor valaki egy ilyen problémával érkezik.

Szülő gyermek kapcsolat nehézségei

A probléma feloldásához érdemes tudni, hogy amíg az egyik szülőt teljesen kiiktatod a lelkedből, addig képletesen az egyik feledet utasítod el, nem is beszélve arról, hogy ami ellen harcolsz, az érzelmileg köt, vagyis nem vagy mentes tőle.

Hiszen a szüleid ketten képviselik azt a kaput, amelyen keresztül beléphettél az életbe, más lehetőséged erre nem adódott. Azon is érdemes elgondolkodni, hogy a szüleid döntéseinek, életük alakulásának hátterében nem holmi vicces tényezők játszottak közre, hanem komoly sorszerű terhek, amelyekkel ilyen vagy olyan módon voltak képesek csak elbírni, és annyit adtak számodra, amennyit ők akkor ott adni tudtak.

Ám sok esetben nagyon mély és fájdalmas sebeket lehet szerezni gyermekkorban, amit az ember felnőttként is cipel magával. Viszont ezen sérelmek feloldása oktávokkal javítja a szűkebb családi környezettel való a kapcsolatot.

Ez lenne a megbocsátás?

Ha Neked a szüleid sok sérülést okoztak, akkor nehezen tudsz addig megbocsátani nekik, amíg a felhalmozott elfojtott érzéseidet ki nem tudod adni magadból. Hiába tudod az eszeddel, hogy jó lenne nekik megbocsátani, ha az érzéseid nem engedik. Csak ezután lehet eljutni abba a megértésbe, amiben látod, hogy a szüleid nem tudtak másként viselkedni, csak úgy, ahogy. Ha ezt már látod, akkor onnantól el tudsz szakadni attól az elképzeléstől, miszerint a szüleidnek jobban kellett volna szeretniük téged… És ha ezt az elképzelésedet elengeded, meggyászolod, akkor már nem tudsz tovább dühös lenni rájuk, mert érteni fogod, hogy nem tudták jobban csinálni az életüket és nem tudtak több érzést, szeretetet adni, csak annyit, amennyit kaptál. Talán érzed, hogy az, amiről most szó van, sokkal több a megbocsátásnál: ez az elfogadás, ami a megértésből táplálkozik.

Ha idáig eljutsz, akkor kezdődik el a szülőkről való érzelmi leválás, és az érzelmi felnőtté válásod.

A szülők elfogadása

Vagyis a szülők elfogadása, lélekbe integrálása nem azt jelenti, hogy mindennel egyet kell
értened, amit ők tettek. Hanem azt, hogy megengeded magadnak, hogy hálás légy, amiért
pont az a férfi és az a nő találkozott össze annak idején, akik ma a szüleid.

A szülők iránt érzett neheztelésen, haragon érdemes dolgozni, mert megéri a végeredmény: a szülő gyermek kapcsolat gyógyulni kezd. Persze nem múlik és dolgozódik fel egyik napról a másikra, a sérülések fokától függően hosszabb időt, akár éveket is igénybe vehet.

Ha önismeretedet mélyítve dolgozol önmagadon, az elakadásaidon, akkor eljön az a pillanat, amikor már nem is lesz fontos, hogy a szüleid mit miért tettek vagy nem tettek meg, mert a lelkedben ők ketten egységet fognak alkotni.

Továbbiak:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .