Menü Bezárás

Az életed mulandósága a saját életed kulcsa

Az élet mulandó és véges. Teljes életet csak annak tükrében élhetünk, ha ezt elfogadjuk. Az ember könnyen halogatja és odázza el a dolgait, mondván, hogy ráér még,

még meg kell várni, amíg ez vagy az sikerül vagy amíg összeáll az életében, aztán persze sosem áll össze, és a nagy várakozásban elfelejti a mulandóságot, végül a halálos ágyán találja magát, amikor meg már minden késő. E téren sokat tanultam Singer Magdi képzéseiből (gyásztanácsadó csoport vezetés), és sokat adott az alábbi Bronnie Ware könyv is, amiből álljon itt egy részlet arról, hogy hogyan is képes megváltoztatni az ember életét az, ha nem dugja a fejét a homokba, és ha elfogadja, hogy az élet mulandó.

“A mi társadalmunk kirekesztette a halált, szinte tagadja a létezését. Ám ahelyett, hogy elfogadnánk a halált, inkább igyekszünk elleplezni. Mintha megpróbálnánk meggyőzni magunkat arról, hogy amit nem látunk, az nincs is. Pedig ez tévút, mert emiatt az anyagi világban, és a hozzá társuló, félelmek táplálta viselkedésformákban próbálunk értéket találni.

Ha viszont megtanulunk szembenézni az elkerülhetetlen halállal, és őszintén elfogadjuk, mielőtt bekövetkezik, akkor még idejekorán változtathatunk azon, hogy mit tekintünk fontosnak az életben. S ez lehetővé teszi, hogy az energiáinkat olyan irányba tereljük, ahol valódi értéket hozunk létre. Mihelyst elfogadjuk, hogy az időnk korlátozott, még ha nem is tudjuk, hogy évekig, hetekig vagy csupán órákig tart még, nem fogjuk hagyni, hogy az egónk vagy mások rólunk alkotott véleménye vezéreljen bennünket. Ehelyett inkább a szívünkre fogunk hallgatni. A feltartóztathatatlanul közelgő halál elfogadása teremti meg a lehetőséget arra, hogy a fennmaradó időben több értelmet és kielégülést találjunk az életünkben.”

Részlet Bronnie Ware: Életkönyv
c. könyvéből

Ehhez kapcsolódó 5 legfontosabb dolog, amit megbánnak a haldoklók, itt olvasható

JELENTKEZÉS egyéni belső gyermek és családállítás foglalkozásokra itt!

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .