Menü Bezárás

Belső gyermek terápia

belső gyermek terápia

A belső gyermek terápia ereje és hatékonysága abban rejlik, hogy a gyökérprobléma oldásához nyúl vissza. Így azt a maganyagot változtatja meg pozitívan, amely felnőtt életünk tudattalan irányítója is egyben.

A feljebb említett maganyagról és érzelmi szűrőről itt írtam bővebben. Maga a belső gyermek, a bennünk élő gyermek témája nem új, hiszen az elmúlt évtizedekben nagyon sokan foglalkoztak a bennünk élő gyermek sérüléseivel és a felnőttkori viselkedésre kifejtett hatásával. Számtalan külföldi könyv is megjelent a témában, és a téma egyik legmeghatározóbb képviselője John Bradshaw. A bennünk élő gyermek témája szorosan kapcsolódik az apasebek, anyasebek témájához is.

Jelentkezés belső gyermek gyógyításra >>>

Belső gyermek terápia és a családi rendszer

A belső gyermek terápia nem képzelhető el a családi minták, származási családi rendszer működésének önismereti céllal történő vizsgálata nélkül, hiszen a még meg nem sebzett belső gyermek ezzel a környezettel találkozik élete első pillanatától. És bár sokan rosszul működő családból nőnek bele a felnőttkorba, még sincsenek tisztában ezzel, miközben felnőttként megsebzett belső gyermekük újragenerálja azokat a lelki és érzelmi folyamatokat, amelyeket már gondozóik mellett is megéltek. Ezért fontos ennek tudatosítása, mielőtt megkezdődik a belső gyermek gyógyítása (terápiája), és ezért is vontam bele ezeket az önismereti gyakorlatokat az ezzel foglalkozó önismereti tréningekbe.

Belső gyermek terápia lényege

Bár ma hivatalosan csak államilag elismert diplomával rendelkező szakpszichológus vagy pszichiáter jelentheti ki, hogy terápiát végez, a köztudatban mégis nagyon elterjedt a terápia kifejezés minden olyan lelki folyamatra, ami a segítést hivatott szolgálni.

A belső gyermek munka lényege, hogy a gyermekkorban keletkezett hiányérzeteidet vagyis mindazokat az érzéseket, amit nem kaptál meg gondozóidtól, feltöltöd. Amíg ugyanis ezek nincsenek kielégítve, addig folyamatosan ott motoszkálnak rejtetten a lelkedben, és cselekedeteidet, választásaidat, gondolataidat tudattalanul meghatározzák.

Ha például sosem dicsértek meg gyermekként, és ez sebet ejtett gyermeki lelkeden, akkor könnyen kerülhetsz a „mindenkinek megfelelni” vagy a „mindenki helyett nekem kell megcsinálnom” tehetetlen érzésébe, és csak azt veszed észre, hogy nem tudsz kilépni ebből a helyzetből, és nem tudsz változtatni rajta. Pedig csak arról van szó, hogy a benned élő megsebzett gyermek kér szót, és igényli folyamatosan, hogy dicsérje őt a környezete (gondozói), ismerje el, hogy mennyi mindent megtett. Csakhogy mindazt, amit a gondozóidtól (szüleidtől) nem kaptál meg, azt nem várhatod másoktól, hiszen eddig sem jött be, vagy ha mégis, akkor csak úgy, ha hagytad, hogy gyerekként bánjanak veled. Csakis egyetlen valaki tudja utólag megadni mindazt, amit nem kaptál meg: saját magad.

Nos, erről szól a belső gyermek terápiás munka.

Ehhez a munka során felnőtt lelked újra kapcsolódik gyermek lelkedhez, így elvégezheted a legfontosabb gyermek életkori oldásokat, amelyek a csecsemőkor, kisdedkor, ovis kor, iskolás kor és serdülő kor. Emellett megtanulod kialakítani az elfogadó, szeretetteljes szülőképet önmagad számára, hiszen ez az alapja a benned élő gyermek felszabadításának. A belső gyermek munkát írásos, rajzos, szerepjátékos és imaginációs önismereti gyakorlatok segítik.

 

Továbbiak:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .