Menü Bezárás

Az önbizalom jelentése

az önbizalom jelentése

Az önbizalom jelentése talán túl egyértelműnek tűnik, pedig különböző értelmezései léteznek, mindenesetre tény, hogy állandó beszédtéma, a személy jóllétének központja. Újra és újra visszatérő problémák forrása, miközben az önbizalom jelentése nem olyan egyértelmű.

Ahhoz, hogy érdemben tudj beszélni róla, és hogy elkezdhess dolgozni a felépítésén vagy éppen ápolásán, nagyon fontos, hogy először is tudd, miről van szó. Az önbizalom jelentése sokrétű, és különböző gondolkodók más és más módokon határozzák meg. Nem szabad azonban összekeverni az elbizakodottság és az önteltség fogalmaival, hiszen az önbizalom jelentése egy egészséges egyensúlyra utal, és semmiképpen nem valamiféle túlcsordulásra vagy mértéktelenségre.

Az önbizalom jelentése – a leggyakoribb társítások

Az önbizalom jelentése a legegyszerűbben és legáltalánosabban megfogalmazva a saját képességekbe, tehetségbe, erőbe vetett bizalom. Tehát arról van szó, hogy a személy tudja azt, hogy képes valamire, valaminek a megtételére vagy teljesítésére.

Egy másik megközelítés abból indul ki, hogy míg a mindennapos rutincselekvéseket teljes biztonsággal végezzük, addig az új típusú szituációk félelem érzetet keltenek, az önbizalom jelentését pedig ennek a félelemnek a legyőzéséből vezetik le. Végső soron itt is az új helyzettel való megbirkózás képességébe vetett hitről van szó.

Érdekes az is, hogy sokan önbizalom alatt egy egészen absztrakt, elvont fogalmat értenek, amit nem is igazán lehet meghatározni. Mások egyenesen konstruáltnak tartják már magát a kifejezést is és csak különféle frusztrációk okozóját látják benne.

Az önbizalom jelentése Szepes Mária megfogalmazásában

Szepes Mária írónő szintén foglalkozik a kérdéssel. Ő is rejtélyes jelenségként értelmezi azt, amit inkább csak egy-egy megnyilvánulásán keresztül ismerünk, de maga az önbizalom jelentése nem ismert közvetlenül számunkra. Az érvényesüléshez azonban szükség van önbizalomra, melynek ápolásához megértése is fontos.

Az önbizalomról folytatott gondolkodás többnyire csak akkor történik meg, amikor annak hiánya fellép. Az önbizalom jelentése Szepes Mária szerint az ember egyéniségének teremtője, egy pozitív árama. Egyfajta energia, ami az ember alkotóeleme.

Önbizalom felé vezető út az önelfogadáson át

Az önbizalom erősítése, építése, az önbizalomhiány feloldása több oldalról is megközelíthető. Egyik kulcsa azonban az, hogy elérjünk egy olyan pontot életünkben, amikor önmagunk elfogadásában képesek vagyunk békére lelni. Az önelfogadásban nemcsak személyiségünkről, gyengeségeinkről és erősségeinkről van szó, hanem a múltban megélt döntéseinkről, a csak ránk jellemző erőforrások felismeréséről és tudatosításáról, és arról, hogy megismerjük, mi az ami kiteljesedést jelent számunkra. Egyfajta egészséges önszeretet kialakítása az, amiben segít az önelfogadás, és ami eljuttat az önbizalomhoz.

Az önelfogadást pedig könnyen erősítheted magadban azon a 4 lépésen keresztül, amelyeket egy e célra fejlesztett önismereti tréningen adunk át.

(Á.N.- SZ.K.)

Továbbiak:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .