Menü Bezárás

Kállay Saunders András Running

Kállay Saunders Running

Kállay Saunders András Running című dalával képviseli Magyarországot az Eurovizió 2014 rendezvényen. Hogy jön ez ide? Úgy, hogy a dal a családon belüli erőszakról szól, ami hosszútávon tönkreteszi a lelket, a családot és a gyereket.

Ritka tabu témát feszeget a dal, és bár angolul íródott, az alábbi videóban magyar fordítással is megnézheted.

A családon belüli erőszak jelensége állítólag több embert és családot érint, mint azt gondoljuk. Beleértve a verbális (szavakkal történő) erőszakot is. Ám azok, akiket érint, csak ritkán tudnak olyan megoldást találni, ami az életükre is gyógyír, így nagyon sokan vannak, akik benne maradnak egy ilyen szituációban. A megoldás kívülről sokszor könnyűnek tűnik (el kell hagyni az alkoholista apát/anyát; meg kell szakítani a kapcsolatot, stb.), ám a valóságban sokszor a pszichológusok, segítő szakemberek is csak nehezen tudnak segíteni egy évek, évtizedek óta berögzült életmódon, viselkedésmintán, legyen szó akár az áldozatról, akár az üldözőről.

Kállay Saunders András Running dala kapcsán azon tűnődtem, hogy vajon milyen hatással van/lehet/lesz a dal (hazai) társadalmunkra? Lesznek olyan (erőszakos) családtagok, akiket elgondolkodtat? Netán felhagynak az agresszióval? Vagy inkább csak rácsodálkozás lesz, hogy “jé, erről is lehet dalt írni”?

Te hogyan gondolod? Netán van a környezetedben neked is ilyen “titkos” család, ahol minden este megy az ütlegelés, ám napközben mindenki a szebbik arcát mutatja? Sajnos én tudnék mesélni…

Véleményedet elmondhatod lent és azonnal szavazhatsz is:

Milyen hatása lesz Kállay S.A. Running című dalának, ami a családon belüli erőszakról szól??

View Results

Betöltés ... Betöltés ...

(Moderáció van, vagyis nem azonnal jelenik meg a hozzászólásod, neveket nem közlünk, sem pedig a témától eltérő megjegyzéseket)

Továbbiak:

7 Comments

 1. Éva

  A szavazás jelenlegi állása gondolkodtat el. Évtizedekkel ezelőtt a Bergman filmek is erről szóltak, családokról, ahol NEM lehetett kimondani az érzelmeket ám a gyilkos (nevezzük így a hazug, elnyomó, stb. viszonyok következtében fellépő) kapcsolatokat úgy hagyták, pszichológiáról lévén szó: kezeletlenül. Ez által pedig az állapot csak rosszabbodhat 🙁
  Valószínű, hogy nem a kiegyenlített vélemények miatt szerepelt az utolsó “választási lehetőség” a szavazásban … mégis, ha valami FÁJ ott nyilvánvalóan “valami baj” van … azt pedig segíteni kell megszüntetni, nemde?! 🙁 a szavazás állása miatt szomorú vagyok…

 2. Dóra

  Én az tapasztaltam, hogy akkora a közöny és a tudatlanság a témával kapcsolatban a magyar társadalomban, hogy azt elmondani nem lehet. Nincs hová fordulni, a szabályok nincsenek hozzáigazítva az élethez. Az emberek és ide tartoznak a szakemberek is nem hisznek az áldozatnak, az ösztönös gondolkodás még mindig abból indul ki, hogy bizonyára valamiért megérdemli, illetve ő akarja így, ha bennmarad egy ilyen kapcsolatban. Nagyon sok, dal és még több felvilágosítás kellene, ahhoz, hogy itt bármi változzon! Vezet a semmilyen, hát kell ennél többet mondani?!

 3. Kanyó Zsuzsa

  Nagyon fontos lenne az iskolában, kollégiumban az erőszakmentes kommunikáció tanítása, mert az emberre a tanulás, tapasztalás legalább olyan mértékben hat, mint az öröklött és a szülői házban látott dolgok.

 4. Csilla

  Évekkel ezelőtt Zséda “Ajtók mögött” dala is hasonló témát feszegetett. Abban nem hiszek, hogy megszünne az erőszak az ilyen daloktól, de abban igen, hogy szükség van a tudattalan tartalmak feszegetésére, melyre ezek a dalok alkalmasak. Ez csak egy módszer a sok közül, és dicséretes, hogy tehetséges emberek meglátnak ilyen témákat és mernek hozzájuk nyúlni, ahelyett, hogy valami lityi-lötyi mellkidobós slágert gyártanának, amit talán jobban el tudnának adni.

  Az a tény, hogy Kállay-Saunders dala megnyerte a versenyt, azt mutatja, hogy sokakat érint a téma valahol, vagy szenvedő alanyai, vagy szemlélői/segítői ilyen áldozatoknak. Nehezen tudom elképzelni, hogy az elkövetők meglágyulnának egy ilyen daltól, sajnos az ő problémájuk mélyebbre megy ennél – de sosem lehet tudni. Az érzelmi hatásokra szükség van, ha a családon belüli erőszak témájához nyúlunk, de nyilván nem lehet itt megállni, mert az áldozatoknak ennél azért többre van szükségük.

 5. Ági

  Nagyon örülök, hogy ilyen formában (popzene) vetődik fel a téma, mert sokkal többekhez eljut, mint pl. egy újságcikk vagy könyv. Mert valóban sokkal de sokkal többet kellene erről nyíltan beszélni, mint amennyi szó esik róla társadalmi szinten. És nem csak beszélni, megoldásokat találni, segíteni.
  S bár azt is gondolom, hogy ez a dal önmagában megváltoztatni nem fogja a világot, de legalább elgondolkodnak rajta sokan.

 6. anniko21

  Tényleg óriási a közöny és a félelem is hatalmas. Saját tapasztalat, hogy a tágabb család, akik tudnak akár szóbeli, akár fizikai erőszakról, ők sem tesznek semmit. Az erőszak elszenvedője nem tudja, hová fordulhatna és ha mégis fordul valahová, a segítség nem hathatós. Bár láttam már pozitív példát arra is, hogy egy gyereknek kollégiumi ellátást intézett az iskola azonnali hatállyal, hogy minél kevesebb időt töltsön az erőszaktevővel és legalább a tanulmányai haladjanak.
  Sok esetben pedig maga az erőszaktevő is áldozat, csak ezt ő maga nem ismeri fel, sőt tagadja, így nem is lehet neki segítséget nyújtani, pedig épp ott kéne a problémát megfogni. Nem büntetni, hanem segíteni!!!
  Ebben kéne fejlődnünk és a szemléletmódunkon kell változtatni.

 7. Katalin

  Arra a kerdesre, hogy milyen hatasa lesz a dalnak a hazai csaladonbeluli eroszakra: Ha magyarul szolna, valoszinuleg lenne hatasa, de angolul szol, igy csak kevesen fogjak erteni, fokent azok nem ertik majd, akiket leginkabb erint a dolog. Mas tudni, hogy mirol szol, es mas egy az egyben hallani es erteni a szoveget.

Hozzászólások lezárva.