Menü Bezárás

4 dolog szülői érzelmi zsarolás ellen

szülői érzelmi zsarolás ellen

Az egyik legnehezebb lelki – önismereti feladat védekezni a szülői érzelmi zsarolás ellen, hiszen a legtöbben nem tudnak érzéketlenül elmenni a szülők mondatai, viselkedése mellett.

Arról, hogy mi lehet a szülői érzelmi zsarolás hátterében és vajon sok felnőttnek miért olyan nehéz kilépni belőle, vagyis a szülőkhöz való erős érzelmi-lelki kötődésről már itt is írtam. Ha te is ebben a cipőben jársz, akkor álljon itt

4 dolog, ami segít érzelmi zsarolás ellen:

1. Mindenekelőtt az a legfontosabb és első lépés, hogy hagyj fel azzal, hogy megváltoztasd a szüleidet. Engedd el azt a képet, hogy egyszer csak a szüleid eléd állnak, és világosan elmondják neked, hogy bár eddig az érzelmi zsarolás eszközét használták, de mostantól ezt végleg elfelejtik. Engedd el és „gyászold” meg magadban a számodra ideális szülőképet, ha kell, sírj és engedd ki magadból az ehhez kapcsolódó lelki fájdalmakat. Ezután leszel csak képes teljesen elfogadni a helyzetedet, hogy „neked ezt dobta a gép”, és csak az érzelmi munka után tudsz felhagyni végleg a szüleiddel való harccal.

2. Érzelmi zsarolás szituációja után kezdd el vizsgálni önmagad: miért reagáltál a zsaroló felvetésére úgy, ahogyan? Pontosan mit üzent saját magadról mindaz, amit a zsaroló mondott rólad? Milyen érzés váltotta ki belőled a védekező magatartást? Minden ilyen szituáció mögött ugyanis felfedezhető egy olyan hiányérzet, ami elhiteti veled, hogy kevesebb vagy, hogy nem vagy elég jó, kiszolgáltatott vagy, stb. Azonosítsd be ezt a kellemetlen hiányérzetet és dolgozz a „feltöltésén” önismereti és belső gyermek munkával. Így megszerzed azt a lelki stabilitást, önbizalmat és erőt, ami szükséges ahhoz, hogy érzelmileg ne érintsen meg az érzelmi zsarolás.

3. Lépj ki a megszokott kommunikációból

Kérdezz: ha nem a megszokott módon reagálsz, hanem higgadtan kérdéseket teszel fel, az előhozza a válaszoló felnőtt énjét, és vele együtt a bántó mondatok mögött meghúzódó igazi problémát.
Pl: „Bezzeg, amikor neked kellett valami, én azonnal ugrottam” – „Mi a baj azzal, hogy azonnal ugrottál?” – „Azzal semmi, hanem azzal, hogy te nem ugrasz” – „Mi az, amit nem szeretsz abban, hogy különbözőek vagyunk?”

Térj ki: amikor észleled, hogy elindult a szóváltás játszma, akkor a megszokott védekezés helyett egyszerűen válts témát, szúrj be egy, a szituációba nem illő mondatot, és ismételd ezt addig, amíg le nem kerül a fókusz az eredeti témáról. Az oda nem illő mondatok a meglepetés erejével fognak hatni, ami kizökkenti az érzelmi zsarolót is a megszokott mederből.
Pl: „Bezzeg, amikor neked kellett valami, én azonnal ugrottam” – „Olyan finom rétest ettem a sarki büfében, neked is meg kéne kóstolnod!” – „Hallod, amit mondok?!” – „Jut eszembe: megint hirdetnek ingyenes hallásszűrést”.

Emlékeztess: az érzelmi zsaroló célja, hogy a benne lévő hiányérzeteket (pl. félelem a magánytól, egyedülléttől, sikertelenségtől, kudarctól) a másik figyelme által töltse fel, vagyis hogy a gyereke „szülőként” gondoskodjon az ő érzelmi igényeinek kielégüléséről. Csakhogy egy gyerek nem tud hosszútávon berendezkedni arra, hogy a szülei szüleiként gondoskodjon az ő érzelmeikről, mert akkor már a – családi rendszer helyeit tekintve – a saját nagyszülei helyére kéne lépnie. Egyszerre két helyet betölteni pedig túlságosan fárasztó. Ekkor célszerű lehet emlékeztetni a szülőket a saját elfoglalt helyükre: „Apu, nem vagyok az anyukád, hanem a lányod. Anyukád már van, és én őt nem tudom neked pótolni, mert az nekem túl terhes. Inkább ajánlok szakembert, akivel megbeszélheted a problémádat, mert én nem tudok segíteni ebben.”

4. Tarts fizikai távolságot

Ha semmi nem jön be, akkor fontold meg a fizikai távolság tartást, amennyiben megteheted.

Érzelmi zsarolás: aggodalomra semmi ok

A szülői érzelmi zsarolásból való kilépés nem mindig megy egyik napról a másikra, és gyakran visszacsúszhat az ember a régi kerékvágásba. Ilyenkor ne keseredj el, hiszen az, hogy próbálkozol, hogy lelkileg erősíted magad, hogy dolgozol a témán, ez mind hozzátesz a felnőtté válásodhoz, érettségedhez és a későbbi kapcsolataidban való kiigazodáshoz. Innen nézve tehát még hálás is lehetsz a szüleidnek, hiszen nélkülük nem ösztönöznéd magad arra, hogy lelkileg és érzelmileg is fejlődj. Ha pedig fejlődsz, az azt jelenti, hogy a kisugárzásodat adó személyiséged energiái is egyre megújulnak, egyre kifinomultabbá válnak, és napról napra egyre közelebb kerülsz igazi önvalódhoz, lelki egyensúlyodhoz.

Továbbiak:

2 Comments

  1. Ibolya

    Én ezen már nem tudok változtatni. A szüleim meghaltak. De a lelkem viszi tovább a sérelmeket, amiket nem tudok elengedni, se feldolgozni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .